nieuws

AFM spoort volmachtkanaal tot actie aan

Branche

De AFM heeft verzekeraars en volmachtbedrijven een brief gestuurd waarin de toezichthouder wijst op de plicht van een passende beloning in het volmachtkanaal. Volgens de toezichthouder voldoen de huidige beloningsafspraken die worden gehanteerd in veel gevallen niet aan de eisen. Onderhandelingen tussen het Verbond van Verzekeraars en volmachtorganisatie NVGA bleven tot nu toe vruchteloos.

AFM spoort volmachtkanaal tot actie aan

De AFM spreekt in de brief haar teleurstelling uit over de stukgelopen onderhandelingen en daarmee ontbreken van een nieuw beloningsmodel. De volmachtbedrijven houden zich tot nu toe op het standpunt dat er ook in een nieuwe beloningsmodel sprake moet kunnen zijn van een opslagpercentage, afhankelijk van de kwaliteit van de dienstverlening. Verzekeraars willen echter niet verder gaan dan een verrichtingentarief voor de uitgevoerde werkzaamheden en weten daarbij de AFM aan hun zijde.
Al sinds 1 januari geldt  voor het volmachtkanaal dat een passend belongingsmodel verplicht is.  Zo zijn ook in de relatie tussen verzekeraars en volmachtpartners omzetbonussen niet langer toestaan. De AFM heeft al eerder aangekondigd in 2013 nadrukkelijk toe te gaan zien op de naleving van het beloningsbeleid in het volmachtkanaal.
 
 

Reageer op dit artikel