nieuws

AFM: ‘Nieuw beloningsmodel Rabo verknoopt advies en product’

Branche

Het nieuwe beloningsmodel voor hypotheken van Rabobank kan volgens de AFM op een belangrijk punt niet door de beugel. De bank biedt vanaf half december vorig jaar advies op basis van ‘no cure, no pay’ aan. Volgens de toezichthouder gaat dit in tegen de strikte scheiding tussen advies en productie die het provisieverbod beoogt.

AFM: ‘Nieuw beloningsmodel Rabo verknoopt advies en product’

“Als je pas de advieskosten in rekening gaat brengen op het moment dat de klant een product sluit, lijkt dat toch weer op verknoping van een advies aan een product”, aldus AFM-woordvoerder Martijn Pols. “Natuurlijk ligt het in de lijn der verwachtingen dat als je bij een aanbieder voor advies binnengaat hij jou zijn eigen product adviseert. Daar is niets mis mee. Maar de aanbieder mag niet zeggen of suggereren dat advies bij hem gratis is. Dat gaat recht in tegen het principe dat advies en product duidelijk van elkaar gescheiden moeten zijn.”
Al eerder zette de AFM een streep door andere constructies van aanbieders die het direct in rekening brengen van advieskosten moeten omzeilen. Zo kon ook een voorstel voor het verrekenen van de kosten in een renteopslag niet op een goedkeuring van de toezichthouder rekenen. In een item in RTL Nieuws van gisteravond over het provisieverbod nam ook Adfiz-voorzitter Loek Hermans stelling tegen “gratis advies” en gaf hij aan wat er nog moet gebeuren bij aanbieders om het provisieverbod in het klantbelang te laten werken.

Reageer op dit artikel