nieuws

Lex Hoogduin: “De sector snakt naar wat lucht”

Branche

Volgens econoom Lex Hoogduin worden momenteel de teugels in het toezicht op de financiële dienstverlening zo strak aangetrokken dat het contraproductief wordt. “De schroeven worden momenteel behoorlijk aangedraaid. De verhouding tussen de financiële sector en de maatschappij is verstoord. Het vertrouwen is weg. Bij de burger, maar ook de politiek”.

Lex Hoogduin: “De sector snakt naar wat lucht”

Lex Hoogduin werkte lange tijd bij De Nederlandsche Bank. Hij was de beoogde opvolger van Nout Wellink, maar het kabinet koos Klaas Knot. Hij is nu hoogleraar monetaire economie aan de Universiteit van Amsterdam en is ook actief aan de Duisenberg School of Finance. Hoogduin spreekt deze week in een interview met AM (verschijnt morgen) over de krakende en piepende financiële sector.
 
Op de vraag of het vertrouwen terugkomt als de overheid de sector strakker reguleert, zegt Hoogduin: “Mijn punt is dat het nu doorschiet. Ik begrijp dat er bij een crisis zoals we die hadden iets moest gebeuren. Maar de maatschappij, inclusief de politiek, blijft wel lang steken in het bashen van de hele sector. Ze zijn met allerlei regels bezig die heel nuttig waren geweest in 2003 om de zaak onder controle te krijgen, maar die nu te ver gaan. Ze zijn schadelijk en zorgen dat het herstel op zich laat wachten. Mensen zoeken perspectief. De economie moet zich herstellen en groei moet ook worden gefinancierd. Dat betekent dat je ook risico’s moet durven nemen. Nu is alles verdacht wat een beetje naar risico nemen ruikt. Ik begrijp dat we buffers moeten herstellen, maar we schieten door. Iedereen blijft maar hameren op wat er fout ging. Dat schaadt ieders belang.” 
 
Hij wijst in dit verband op het laatste Regeerakkoord. “Daarin staat één zin waarin de financiële sector belangrijk wordt genoemd. En vervolgens staan er alleen maar maatregelen die de sector verder insnoeren. En de toon is heel erg negatief.”
 
Hij zegt dat hij het concept van de zorgplicht begrijpt, maar als we in een klimaat terechtkomen waarin de consument – wat hij ook doet – altijd beschermd moet zijn, dan gaat het niet goed. “Als de bank en de verzekeraar altijd de schuld krijgen zijn we op de verkeerde weg. Ook goede financiële producten kunnen mislukken. In het leven kunnen dingen verkeerd gaan. Als we naar een maatschappij gaan waarin de zorgplicht zo ver gaat, dan heeft dat invloed op degene die het product verkoopt. Die neemt een overdreven voorzichtige houding aan. Dan vindt er geen transactie meer plaats.”
 
Een provisieverbod op complexe verzekeringsproducten vindt hij wel een goede zaak, maar ook hierbij plaatst Hoogduin een kanttekening: “De transparantie vind ik nuttig. Alleen zie ik ook wel dat we in Nederland niet willen betalen voor advies. Voor de sector is dat lastig. Je verandert met dat provisieverbod ook het gehele bedrijfsmodel. Dat kan en soms moet het ook, maar je moet je wel realiseren dat de wereld zo complex is dat je nooit helemaal kunt overzien wat je overhoop haalt. Als je veel verandert zijn er altijd onbedoelde neveneffecten. Gevolgen die je eigenlijk niet wilde, maar die wel ingrijpend zijn.”
 
Het gehele interview met Hoogduin verschijnt morgen in AM nummer 20.
 

Reageer op dit artikel