nieuws

Aantal faillissementen fors omhoog

Branche

Het aantal faillissementen is dit jaar door de aanhoudende crisis gestegen tot een nieuw record van 12.397. Dat betekent een stijging van 21% ten opzichte van 2011. Vooral in de bouw gingen flink meer bedrijven op de fles.

Aantal faillissementen fors omhoog

Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van Faillissementsdossier.nl. Het vorige record dateert uit 2009, het eerste volledige jaar na het uitbreken van de crisis. In dat jaar gingen 10.559 bedrijven en privépersonen failliet. In de bouw legden dit jaar al 2.047 bedrijven het loodje, bijna 40% meer dan in 2011. De toename van het aantal faillissementen in de bouw treft de gehele sector.
Andere sectoren die relatief veel bedrijven failliet zagen gaan, waren transport en de financiële sector. In het transport gingen 37% meer ondernemingen onderuit, in de financiële sector 33%. De horeca, in 2011 nog de branche waar het aantal faillissementen het sterkste steeg, vertoonde een licht herstel. Vooral minder restaurants en cafés sloten in 2012 hun deuren. Het aantal hotels en andere logiesverstrekkers dat failliet werd verklaard nam wel iets toe.

 

Reageer op dit artikel