nieuws

Jubilerende Kockelkoren richt pijlen nu op vermogensbeheer

Branche

Het opheffen van het provisiesysteem voor vermogensadviseurs- en beheerders is een van de hoofdpijlers van het actuele beleid van de AFM. Dit stelt AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren in een interview met het Tijdschrift voor Compliance. Hij beschouwt een provisieloze financiële industrie als een “essentiële sleutel voor het scheppen van vertrouwen”.

Jubilerende Kockelkoren richt pijlen nu op vermogensbeheer

In het interview blikt de jubilerende Kockelkoren terug op zijn eerste tien jaar bij de ongeveer even oude AFM en kijkt hij vooruit. Zo vertelt hij dat de AFM aanvankelijk meer weerklank vond bij tussenpersonen dan bij banken en verzekeraars. “Die (tussenpersonen – red.) begrepen dat zich misstanden hadden voorgedaan en ze beseften goed dat slechte praktijken sterk teruggebracht moesten worden. Als je hetzelfde gesprek voerde met de grote banken en verzekeraars, zeiden ze: ‘Ho eens even, je moet niet bij ons zijn, wij zijn keurige nette instellingen waar het meeste goed gaat’.”
Kockelkoren noemt  het  “een gemiste kans” dat bestaande producten niet zijn meegenomen in het wetsvoorstel dat aanbieders waarschijnlijk al per 1 januari verplicht om een vastomlijnd prductontwikkelingsproces te doorlopen. Het wettelijk kader voor nieuwe producten betekent volgens Kockelkoren niet dat de AFM er een ‘goedkeuringsstempel’ op plaatst. “Consumenten mogen enige zekerheid ontlenen aan het bestaan van toezicht, maar het mag niet zo zijn dat klanten daar een absolute waarde aan hechten. We willen nog veel minder dat financiële instellingen zo gaan redeneren, want het is juist onze bedoeling dat we het verantwoordelijkheidsgevoel van die instellingen willen vergroten.”

Reageer op dit artikel