nieuws

AFM: advieskosten via renteopslag niet toegestaan

Branche

Het is niet toegestaan dat consumenten de advieskosten van de onafhankelijke adviseur of bemiddelaar betalen via een opslag op de rente of premie van het product die door de aanbieder in rekening wordt gebracht. Dat zegt de AFM.

AFM: advieskosten via renteopslag niet toegestaan

De toezichthouder stelt zich op het standpunt dat dit soort betalingsconstructies niet zijn toegestaan onder het provisieverbod. Volgens de nieuwe provisieregels zal de consument de financiële adviseur of bemiddelaar rechtstreeks moeten betalen voor zijn diensten. “Indirecte beloningen, zoals via de aanbieder van het financiële product, passen dan ook niet onder het provisieverbod”, aldus de AFM die zegt veel vragen te krijgen over de toelaatbaarheid van bepaalde constructies. “Het provisieverbod beoogt een cultuuromslag van productgedreven verkoop naar klantgerichte advisering teweeg te brengen. Deze beweging vereist dat de intensieve (financiële) relatie tussen adviseurs of bemiddelaars en aanbieders wordt ontvlochten, zodat het risico op sturing in de adviesketen zoveel mogelijk wordt weggenomen.”
 

Reageer op dit artikel