blog

Een miljoenste van een millimeter; wat moet de verzekeringssector met nanotechnologie?

Branche 1793

Verzekeringen en nanotechnologie. Zo op het eerste gezicht hebben deze twee weinig tot nauwelijks iets met elkaar te maken. Misschien is dat nú ook nog zo, in de toekomst kunnen de twee echter veel van elkaar leren en daarmee ook vooruitgang boeken.

Een miljoenste van een millimeter; wat moet de verzekeringssector met nanotechnologie?

Neem bijvoorbeeld waterbestendige coatings die ontwikkeld zijn door middel van de toepassing van nanotechnologie. Door de coatings op een ondergrond aan te brengen, kan waterschade voorkomen worden. De verzekering bespaart hiermee vele euro’s en nog belangrijker, de schade bij de klant blijft beperkt.

Nanometer

Maar eerst een stap terug, wat is nanotechnologie eigenlijk? Het is de technologie die het mogelijk maakt om te werken en controle te hebben op de schaal van de nanometer. Stel je voor, een miljoenste van één enkele millimeter. Wat is er dan nog over? En wat kan je ermee? Zeer veel. Dat hele kleine beetje, dat is een nanometer. Even groot als de bouwstenen van ons eigen lichaam, het DNA – dat ongeveer twee nanometer breed is.

De veranderingen die deze technologie met zich mee heeft gebracht zijn gigantisch. Twintig jaar geleden was het onmogelijk om ons in te denken dat we zouden bellen op de fiets, series kijken in de trein en live vlogs te delen. Allemaal mede teweeggebracht door nanotechnologie. Op elke chip in je telefoon, computer, tablet en usb-stick is namelijk nanotechnologie verwerkt.

Lab on a chip

De hamvraag is natuurlijk, wat gaat de impact van nanotechnologie zijn op het verzekeringsvak? Het is moeilijk deze vraag eenduidig te beantwoorden, aangezien de antwoorden nog niet vastliggen en betrekking hebben op vele verschillende disciplines. Zo wordt er op het gebied van gezondheidszorg veel onderzoek gedaan naar een laboratorium geïntegreerd op een chip (lab on a chip). Door dit in een pil te verwerken, kan het door een patiënt worden ingenomen. In het laboratorium worden een aantal basale gezondheidstests uitgevoerd, waarna de patiënt vervolgens zelf de resultaten uit kan lezen via een app. Hoeveel geld scheelt het als ziektes vroegtijdig ontdekt worden of dat er zelfs patiëntgericht preventief gehandeld kan worden?

Dichterbij

Terug naar de verzekeraar. Hoe kan deze nanotechnologie op een slimme manier gebruiken? Het eerst gegeven voorbeeld sluit hier al perfect op aan: door nieuwe producten, zoals waterbestendige coatings, preventief in te gaan zetten. Daarnaast kan een verzekeraar – in mijn opinie – dichterbij de wetenschap gaan staat. Door zich eerder bewust te zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen kan een verzekeraar beter inspelen op de veranderingen die elkaar snel op zullen volgen. Vice versa werkt het ook, doordat de verzekeraar dichter bij de wetenschap staat, kunnen wetenschappers hun onderzoek meer toespitsen op de specifieke vraag van de verzekeraar.

De link tussen de verzekeraar en nanotechnologie zal steeds duidelijker worden. Een vroege bewustwording van de mogelijkheden van nanotechnologie zal bijdragen aan een snelle integratie in de maatschappij en optimaal gebruik op het gebied van preventie. Wie weet wat de twee samen nog kunnen gaan brengen!

Luca Bouwmeester is promovendus aan de Universiteit Twente bij de vakgroep Quantum Transport in Matter en geeft op de amdag een expertsessie over nanotechnologie en de (on) verzekerbaarheid van bepaalde risico’s. Kijk hier voor het programma.

Reageer op dit artikel