blog

Blockchain: van Warhol naar hypotheek?

Branche 1586

Blockchain: van Warhol naar hypotheek?

Blockchain. Is het een disruptieve technologie die de wereld op zijn kop gaat zetten? Of gaat het om een hype met onrealistische verwachtingen voor de praktijk? De waarheid ligt in het midden.

Kort gesteld draait blockchain om het vastleggen van afspraken. Zie het als een logboek waarin transacties automatisch worden opgeslagen. Dit gebeurt decentraal en publiek, waardoor alle betrokkenen op elk moment kunnen zien wat de gemaakte afspraken zijn. De afzonderlijke schakels van een transactie in de blockchain sluiten op elkaar aan.

De potentie van de technologie zit hem onder andere in snelheid. Eerder dit jaar legde ING bijvoorbeeld de verscheping van een lading sojabonen vast via blockchain. De bank meldde dat dit in 24 uur administratief rond was, in plaats van de gebruikelijke tien dagen aan papierwerk. Naast tijdwinst als voordeel, is het vastleggen van transacties in de blockchain ook minder fout- en fraudegevoelig. Iedereen kan op elk moment controleren wat de status van een transactie is en wie het eigendomsrecht heeft.

Half schilderij

Een ander sprekend voorbeeld is de verkoop van een half schilderij van Andy Warhol. Van zijn schilderij ‘14 Small Electric Chairs’ wordt 49% verkocht via de blockchain. Geïnteresseerden kunnen een digitaal certificaat aanschaffen en hiervoor betalen met cryptovaluta als Bitcoin. Koop je zo’n certificaat, dan kan je via de blockchain aantonen dat je voor een deel eigenaar bent van het meesterwerk.

De stap van het Warhol-schilderij naar een hypotheek, verzekering of notarieel contract is klein. Blockchain is overal toe te passen waar meerdere partijen een specifiek belang hebben. Wie een huis verkoopt, ruilt het eigendomsrecht in voor de overeengekomen prijs. In een testament wordt vastgelegd wat de erfenis is en hoe deze verdeeld wordt onder de diverse erfgenamen. Voorbeelden genoeg van financiële transacties waar het nodige aan papierwerk te besparen valt. Ook in de financiële branche zal blockchain uiteindelijk grotere gevolgen hebben dan menigeen nu denkt.

Deze blog verscheen ook als column in am:magazine 42. Lees het blad ook online.

Reageer op dit artikel