blog

Waar zijn we mee bezig?

Branche 4011

Waar zijn we mee bezig?

Een maand voor de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, roept SIVI, het instituut dat binnen de verzekeringssector is opgericht om standaarden voor dataoverdracht op te stellen, dat ze hard bezig zijn om voor de gezamenlijke verzekeraars standaarden op te stellen om dataportabiliteit mogelijk te maken. Maar ja, dat is erg ingewikkeld en het zal nog wel een tijdje duren voor het klaar is. Alsof de AVG net afgelopen maand is bedacht. Waar zijn we mee bezig?

Een poststuk met persoonlijke gegevens dat verkeerd bezorgd is en door de argeloze ontvanger is geopend, is een datalek. Wilt u dat maar even melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens? Het formulier vindt u in de hoek waar ook de paarse krokodil staat. Wat zegt u nu? Hebben we in Nederland per jaar 3 miljard zakelijke poststukken? Tja daar gaat natuurlijk wel eens iets fout. Jammer dan. Gewoon elke keer melden als datalek. Waar zijn we mee bezig?

8% rendement

We willen de consument beschermen tegen de verkeerde beleggingsproducten. Woekerpolissen, weet u wel. Dus hoera, daar is de PRIIPS. Met de verplichting om bij beleggingsproducten het rendement over de afgelopen jaren te tonen. Laten dat nu net fantastische jaren zijn met rendementen die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de komende jaren niet gehaald worden. Met de wet in de hand worden aanbieders en adviseurs gedwongen om bij de consument de schijn te wekken dat een rendement van 8% heel realistisch is. Waar zijn we mee bezig?

Collectief vangt de ellende

De Nationale Hypotheek Garantie. Een waardevol initiatief voor mensen die buiten hun schuld in de financiële problemen komen en daardoor hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Briljant idee. We schaffen de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering te sluiten af. Kan iemand wel een ORV afsluiten, maar doet hij dit niet, dan rekenen we dit die persoon niet aan. Het collectief vangt de ellende, die gemakkelijk en tegen een lage premie voorkomen had kunnen worden, wel op. Waar zijn we mee bezig?

Waardecheque

Verdorie, niets lukt om die verdraaide huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek in beweging te krijgen. Maar hoera, we hebben toch wat gevonden. Laat de geldverstrekker de klant een waardecheque geven van € 675,- en zeg dat de klant met dit geld een financieel advies mag vragen bij een financieel adviseur. Eureka! Dat werkt! Opeens gaan de mensen wel advies vragen en de adviseurs wel advies geven. Nee, nu u het vraagt: wij zijn mordicus tegen een transparante opslag op de premie als vergoeding voor de advieskosten van de adviseur. Want we zijn toch tegen provisie. Dat weet u toch? Waar zijn we mee bezig?

Kartel

Dankzij knappe ingenieurs die stil en onzichtbaar hun werk doen, hebben we droge voeten. Dat is best knap in een land dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt en veel grote rivieren heeft die opeens heel veel water kunnen bevatten. In Groningen zitten mensen diep in de ellende door niet verzekerde aardbevingsschade. Een beetje overstroming en ook mensen in andere delen van Nederland zitten in de niet verzekerde ellende. Maar wanneer we bedenken dat een collectieve verplichte verzekering tegen overstroming voor een land als het onze een aardig idee is, roepen we gelijk “Kartel”. Waar zijn we mee bezig?

“De wereld gaat aan vlijt ten onder”, schreef Max Dendermonde. Maar vaker een beetje meer gezond verstand kan die ondergang wellicht nog wat uitstellen.

Reageer op dit artikel