blog

Waar blijft de automatische adviesupdate?

Branche 1956

Waar blijft de automatische adviesupdate?

Ik heb helemaal niets met auto’s maar ben stapelverliefd op mijn Tesla. En op de communicatie met Tesla. Dat bedrijf kent, helpt en waardeert mij. Informeert me tijdig over aanpassingen, stelt me continu vragen over mijn ervaringen en over hun dienstverlening, en biedt me tal van nieuwe producten die mij helemaal niets extra’s kosten.

Door volstrekt automatische, ongevraagde maar altijd relevante updates wordt mijn Tesla steeds van alle laatste gemakken voorzien. Daar hoef ik helemaal niets voor te doen. Tesla blijft in voortdurend contact met mij alsof we familie zijn. Gunt mij alle denkbare verbeteringen. En bij een zeldzame reparatie komt er een speciaal serviceteam direct naar mij toe, de auto hoeft helemaal niet meer naar de garage. Dit is niet alleen in gevoel maar ook echt een waardevolle en gewaardeerde relatie.

Relevante relatie

Ik heb helemaal niets met verzekeringen maar hou toch van mijn adviseur. Die kent en helpt mij echt. Die komt eens per jaar persoonlijk langs en bespreekt alle noodzakelijke aanpassingen. Mijn polissen worden tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast. Hij wijst me proactief op schades die ik gewoon had kunnen declareren. En komt met adviezen waar ik nog nooit over heb nagedacht. Ik heb het gevoel dat de adviseur er ook echt voor mij is en het beste met mij voor heeft. De communicatie verloopt een-op-een, en daarna per telefoon, per mail en vaak zelfs nog per brief. De verwerking is beslist niet instant, en de polissen laten vaak erg lang op zich wachten. Er is desalniettemin sprake van een relevante relatie. Ik waardeer en koester die. Maar waar blijft de moderne communicatie?

Servicegesprek

Ik heb niets met hypotheken, en al helemaal niets met de communicatie over mijn hypotheek. Zo ontving ik recent een eerste mail. Of we na 15 jaar een keer konden praten. “Tijdens onze afspraak bekijken we of uw hypotheek nog up-to-date is. Daarom bieden wij ‘als onderhoud’ dit servicegesprek om samen de veranderingen en wensen te kunnen bespreken.” Een keurige mail maar uit de vorige eeuw. Want hoewel ik al 15 jaar klant ben, altijd keurig rente/premie betaal, kent men mij daar blijkbaar totaal niet. Of ik voorafgaand aan de afspraak maar een hele stapel benodigde documenten wilde opsturen? Alsof ik werkelijk een compleet vreemde persoon voor hen was. Alsof men geen idee had over de ooit afgegeven hypotheek. Even dacht ik dat het om een mail vanuit veronachtzaamde zorgplicht ging. Maar na het nog geen halfuur durende “onderhoudsgesprek” wist ik weer beter. Kosten advies zouden bij oversluiten € 2.990,- bedragen. Een modaal maandinkomen! De hypotheek oversluiten zou nog een extra fortuin kosten. Dat had deze hypotheekadviseur ook vooraf kunnen en zelfs moeten weten. Dat gaat bij toekomstige ‘Tesla-hypotheken’ gewoon ongevraagd en volstrekt automatisch geregeld worden.

Het is 2018. En andere branches zijn echt lichtjaren verder in het persoonlijke en proactieve contact. De professionele en kwalitatieve adviseur is van toegevoegde waarde, maar kan alleen overleven als nu ook digitaal de volgende stap wordt gezet met 100% automatische en totaal geïntegreerde adviesupdates.

Deze blog verschijnt ook als column in nummer 40 van am:magazine. Het blad valt vrijdag op de mat.

Reageer op dit artikel