blog

Hoe knap was Knab?

Branche 11923

Hoe knap was Knab?

René Frijters weg bij Knab! De bedenker, de oprichter, de stuwende kracht en de voormalig CEO van Knab vertrekt bij zijn eigen bank “vanwege een verschil van inzicht”. In De Telegraaf konden we lezen dat daar volgens moederbedrijf Aegon “geen grote roerganger” aan verloren was gegaan. Maar dat doet René Frijters echt tekort. In september 2012 komt zijn droom uit. Hij start dan zijn eigen internetbank. Een bank zonder kantoren, met klanten die elkaar helpen en elkaar adviseren. Een bank die er alleen is voor mij als klant.

De wat wereldvreemde maar geniale nerd Frijters heeft het gehad met de traditionele banken. Hij voorziet midden in de bankencrisis een heel andere toekomst voor banken en verzekeraars. Een toekomst waarin de klant zelf stuurt en beslist. Hij wil zaken ontregelen, vereenvoudigen en drastisch anders aanpakken. Zoals hij dat samen met Peter Verhaar al eens eerder heel succesvol heeft gedaan met Alex Beleggingsbank. Hij wil geen productbedrijf zijn maar een klantbeweging. Met een makkelijke toegankelijkheid en een beter inzicht dan bij de traditionele banken. Hij werkt met zijn enthousiaste team letterlijk dag en nacht om de lastige techniek te overwinnen, om alle beknellende compliance-regels te omzeilen en om de klanten te overtuigen van de toegevoegde waarde.

Wendbaar motorbootje en grote tanker

Maar het verwachte succes blijft lang uit. Een bankrekening overzetten van je vertrouwde bank naar een nieuwe bank is duidelijk andere koek dan een beleggingstransactie aangaan. De klanten die dat toch doen, zijn echter razendenthousiast. Het werkt, en het werkt vooral snel. Het jonge Knab is nog een onbekend, wendbaar motorbootje, maar behoort tot het logge, betrouwbare verzekeringsconcern Aegon. Een grote tanker, die juist succesvol is vanwege de strikte koersbepaling, het vaste punt op de horizon, de constante snelheid.

Start-up zelden direct succesvol

Het besturen van een tanker vraagt dan ook heel andere kwaliteiten dan het varen met een motorbootje. Het was dapper van Aegon om Knab de kans te geven. Het is jammer dat daarna een start-up als Knab toch aan de wetmatigheden van de corporate tanker moest voldoen. De targets werden niet volgens planning gehaald en dan wordt de grip van hogerhand steviger. Een start-up is echter zelden direct succesvol. Vele start-ups mislukken. Een enkele slaagt en wordt winstgevend. Daar moet je tegen kunnen als je een start-up steunt. Maar de visie, de vernieuwingskracht en inspiratie van start-ups – zeker in de vaak zo voorspelbare financiële wereld – zijn natuurlijk onbetaalbaar. Knab, de eerste bancaire fintech van Nederland, heeft een nieuwe mentaliteit geïntroduceerd, een nieuwe manier van klantbenadering. Met nu 125.000 klanten.

Bevlogen voorloper

Dat zijn niet de beloofde 200.000. Maar is dat erg? Blijkbaar wel, want Frijters is weg. Het blijkt ongelooflijk lastig om die noodzakelijke start-upmentaliteit te koppelen aan een bestaande corporate cultuur. Op het moment dat traditionele managers en strenge boekhouders zich met een start-up gaan bemoeien, sterft de vernieuwende cultuur. Frijters had de stropdassen buiten de deur moeten houden. Want die bestuderen slechts de Excelsheetcijfers en zien niet de werkelijke waarde van vernieuwing. Brengers van visie en inspiratie zijn zo broodnodig in de verzekeringswereld. Managers heb je genoeg en zijn makkelijk inwisselbaar maar bevlogen voorlopers als René Frijters zijn helaas zeer zeldzaam.

Deze column verscheen vandaag in nummer 31 van am:magazine. 

Reageer op dit artikel