blog

Mogen we weer gewoon de witte boze verzekeringsman zijn?

Branche 2557

Mogen we weer gewoon de witte boze verzekeringsman zijn?

Weg is de politiek- en maatschappelijk wenselijke correctheid! De verzekeringstopmannen mogen eindelijk weer helemaal zichzelf zijn. Mogen hun topsalaris weer het allerbelangrijkste in hun leven vinden, mogen weer de grootste en meest vervuilende leaseauto rijden, mogen weer laten zien dat ze eigenlijk lak hebben aan inspraak en ondernemingsraden.

Heerlijke tijden breken aan. Het Trumpisme zal de verzekeringstopmannen weer de statuur en het gezag geven waar ze recht op hebben. Sinds de jaren ‘90 moest er opeens maatschappelijk verantwoord worden gehandeld. De topmannen moesten leren hoe ze een bescheiden leider konden zijn, hoe ze een breed en natuurlijk draagvlak voor hun beslissingen konden verkrijgen.

Tesla
Het dienende leiderschap deed haar intrede. Sinds de jaren ’90 zijn er grote stappen gezet op weg naar meer gedeelde verantwoordelijkheid, naar meer diversiteit aan de top, naar meer maatschappelijke correctheid en naar lagere bonussen. Die topmannen waren daar nu net een beetje aan gewend geraakt. Deden oprecht hun best om zich die dogma’s van begin deze eeuw eigen te maken en gingen daar ook steeds meer intrinsiek gemotiveerd naar handelen. We zagen topmannen rondrijden in een elektrische Tesla, we zagen topmannen hun homoseksuele medewerkers vol trots publiekelijk omarmen, we zagen topmannen die vrouwen voorrang gaven bij benoemingen, we zagen topmannen hun beleggingsbeleid qua wapenindustrie en milieu kritisch bijsturen. En het was ze menens!

Mannenvrienden
Het leek allemaal de goede kant op te gaan. Totdat ene Donald Trump hen toonde dat het allemaal onzinnige en achterhaalde dogma’s waren. Dat ongenuanceerd hard leiderschap weer mag en zelfs breed wordt gewaardeerd en toegejuicht: ben helder en dictatoriaal! Zeg gewoon bot wat je wilt! Zet mannenvrienden op je beste posities! Maak vooral winst voor jezelf. Toon opzichtig je succes! Heb totaal lak aan milieu, diversiteit, minderheden en vrouwen. “And everything will be great again!” Dat klinkt veelbelovend voor die topmannen.

De gewone klant
Maar neen, zo makkelijk is dat nieuwe Trumpisme niet. Ook nu zijn de nieuwe dogma’s ronduit verwarrend en lijken zelfs tegengesteld. Want niet het establishment maar de gewone klant krijgt de volledige macht. En nu echt! Zijn of haar ongefundeerde emotie wordt identiek aan de bewijsbare feiten. De waarheid van de verzekeraar is totaal irrelevant geworden. Hoezo zijn er afspraken? Hoezo zijn er regels? Hoezo een afwijzing? De krachtige beweging van de gewone, teleurgestelde klant is de nieuwe bepalende kracht. En die klant krijgt in het Trumpisme altijd gelijk.

Verleidingen weerstaan
Hoe overbruggen we die verschillende dogma’s? De tegenstelling tussen het nieuwe onbescheiden leiderschap en de groeiende macht van de verzekeringsklant? In Trump-land geloven ruim 60 miljoen gewone mensen dat hij die brug wel kan slaan. Dat iemand die ongegeneerd zijn eigen rijkdom en zijn eigen ‘waarheid’ verkiest boven de waarheid van het gewone volk, tóch dat volk goed kan dienen. De VS zullen van een koude kermis thuiskomen. Maar we leven hier in Nederland, niet in sprookjesland. Laten we daarom de oude en bewezen dogma’s koesteren en bewaken. Laten we dienend en bescheiden leiderschap behouden. Laten we diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid omarmen. Laten we de verleidingen van het Trumpisme weerstaan. Ook en vooral op de hoogste etages van de verzekeringskantoren.

Reageer op dit artikel