blog

Samenwerken kan veel opleveren, maar ook heel veel kosten

Branche 1846

Samenwerken kan veel opleveren, maar ook heel veel kosten

Een succesvolle samenwerking vereist een paar goed doordachte stappen. Als je die stappen met je beoogde samenwerkingspartner gedegen doorneemt leidt dat tot een goed resultaat. Lees hoe je een profijtelijke samenwerking opstart en hoe je er ook weer uit komt.

De beste vorm van samenwerken is een ander laten doen wat jij zelf niet wilt of kunt. Als individu of als onderneming. Als starter komt de wens om samen te werken vaak voort uit onzekerheid. Als zittende ondernemer of onderneming wil je activiteiten afstoten dat niet bij je passen. En aan het eind van je ondernemershorizon ben je op zoek naar continuïteit voor de onderneming of je inkomen.

Visie
Om een vruchtbare samenwerking op te bouwen is het zaak om je eigen positie helemaal helder te hebben. Het door jou gewenste eindresultaat. Begin met het einde voor ogen. Wat wil je bereiken, wat wil je neerzetten? Welke dingen zijn belangrijk, wat maakt jouw leven zinvol? Het is ook een proces dat egoïstisch kan overkomen, maar het is wel waar het om gaat. Want jij wilt door samen te werken je eigen positie verbeteren. Dat is per definitie gericht op je eigen voordeel en dus puur egoïstisch.

Rol
Weet je wat je wilt bereiken dan is de volgende stap een beoordeling van je eigen huidig functioneren. Ben je daar tevreden mee?. Wat wil jij liever een ander laten doen en waarom. En, nog belangrijker, wat is het dat jou plezier in je werk geeft. Ondernemers vragen zich af of de rol zij nu spelen in hun eigen onderneming bevredigend is.

Mensen die in een onderneming alleen maar doen wat ze leuk vinden presteren beter. Kijk eens hoeveel productiever je wordt door drie keer zoveel tijd te besteden aan werk wat je plezier geeft en wat je frustreert aan een ander over te laten. Egoïstisch? Welnee, laat de verkoper verkopen en de boekhouder boekhouden. Een groter plezier kun je beiden niet doen. Productiever kun je beiden niet krijgen.

Stel vast wat je wilt. Maak niet de fout om uit te gaan van wat je niet wilt. Je hebt de kans om vorm te geven aan wat je echt zelf wilt. Wat een vooruitzicht.

Vorm
Je weet wat je wilt bereiken, in welke rol, welk werk je motiveert en waar je warm voor loopt. Wil je leiding geven? Techniek, of alleen commercie. Wat breng jij in en wat verwacht je dat je partner aanlevert?

Tijd
Stel een tijdpad en daarmee prioriteit vast. Bepaal de periode waarin je de samenwerking gerealiseerd wilt hebben. In die periode geef je alle aandacht aan het project. Lukt het niet binnen die tijd, vergeet het en geef weer aandacht aan de dagelijkse zaken. Proberen tot samenwerking te komen heeft al heel wat meer gekost dan de beste samenwerkingen ooit hebben opgeleverd.

Integriteit
Streef naar synergie door vast te houden aan je zelf bepaalde doelen. Ook al zou dit kunnen leiden tot het afketsen van de onderhandelingen. Lever je in op je eigen wensen dan heeft dit later absoluut gevolgen voor de samenwerking. Want je krijgt er niet uit wat je gewenst hebt. Een compromis leidt immers nooit tot het beste resultaat.

Vraag en luister
En wat wil je toekomstige partner? Stel dezelfde vragen die je jezelf stelt. Krijg je geen duidelijke antwoorden blaas dan de hele zaak af. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Evalueer
En voor je de handtekening zet. Bereik ik met deze partner mijn ideaal? In een samenwerking stappen is veel makkelijker dan er uit. Vinden wij elkaar alleen maar aardig omdat we hetzelfde zijn. People like people like themselves. Ga alsjeblieft samen een borrel drinken, maar niet samenwerken. Geen toegevoegde waarde betekent bij het begin al direct het einde van elke samenwerking.

Regel de exit
Hoe je een samenwerking ook begonnen bent, het houdt een keer op. Omdat je het niet meer ziet zitten, omdat de markt verandert. Omdat de toegevoegde waarde weg is of omdat je er gewoon mee wilt stoppen. Dan is het zaak dat de voorwaarden van de ontvlechting goed zijn vastgelegd. En dat kan alleen bij het begin.

Een paar adviezen
Je kunt latere problemen het best nu oplossen, voor je de samenwerking aangaat of nu je nog vrienden bent. Nu kun je met elkaar tot overeenstemming komen. Neem daarom in elke samenwerkingsovereenkomst goede exit bepalingen op.

Is de exit niet goed geregeld dan komt daar altijd gedonder van. Zaken die altijd vooraf moeten worden vastgelegd zijn bijvoorbeeld een aanbiedingsverplichting voor de vertrekkende partner maar ook een afname verplichting voor de blijvende. De manier waarop de koopprijs wordt bepaald. De wijze van betaling van die koopprijs. Een passend en niet voor discussie vatbaar concurrentiebeding. Een regeling van het intellectueel eigendom. Hoe om te gaan met uitbreiding van de samenwerking met andere partijen. En misschien wel de lastigste; regelingen bij overlijden en de positie van de erfgenamen.

Reageer op dit artikel