blog

De laatste keer

Branche 3021

De laatste keer

Tim is met zijn gezin op vakantie gegaan deze week. We hebben hem digitaal uitgezwaaid. Via onze whatsapp groep nam hij ons mee in zijn voorbereidingen voor de reis naar de Dordogne. Hij verheugde zich op het meenemen van het vakblad over audioapparatuur, zijn passie. Maar in de brievenbus lag de nieuwste editie van het ALS Magazine. Teleurstelling. Keer op keer die confrontatie met wat hem in zijn leven genadeloos belemmert. Soms wordt het zelfs de positieve Tim even te veel.

In de vorige column gaven we het al aan; spreken en eten ging toen moeizaam. Inmiddels is spreken onmogelijk. Voorgoed. Zijn vrouw Zahira en dochter Amélie gaan de stem van Tim nooit meer horen. Het gezellig rond de campingtafel kletsen met een hapje en een drankje zal anders zijn dit jaar. Tim weet dat hij deze vakantie voor de laatste keer iets zal eten. Bij terugkomst staat een operatie voor de deur waarbij een sonde wordt geplaatst die de voeding van zijn lichaam permanent gaat overnemen omdat slikken niet meer gaat.

Mooie reis
Tim rijdt zijn gezin naar Frankrijk. Stiekem zal het op momenten door zijn hoofd flitsen of dat volgend jaar nog kan. De kracht in zijn benen verslapt. Spieren onder zijn huid beginnen te trillen; een teken dat ze het dreigen te begeven. Hoe anders was het nog maar een paar weken geleden toen het trio Gerard, Arjen en Tim als in een volwassen schoolreisje naar Frankrijk vertrok voor de Tour du ALS. Collega’s Gerard en Arjen reden naar de mistige top van de Mont Ventoux en doneerden op die manier zo’n € 3.000 voor de Stichting ALS Nederland. Tim soigneerde hun getergde spieren en met elkaar maakten ze er een mooie reis van. We kregen foto’s opgestuurd van vrolijk lachende gezichten, een rijk gevulde tafel met heerlijke gerechten op het Franse platteland. De heren vermaakten zich uitstekend en Tim kon met nagenoeg alles meedoen. Het deed hem zichtbaar goed.

Russische roulette
Steeds meer en steeds sneller moet Tim mogelijkheden van zijn lijstje strepen. Activiteiten die voor ons zo gewoon zijn dat we er niet eens bij nadenken wat het met je doet als je het niet meer kunt. Praten is voorbij. Eten kan niet meer. Een wijntje drinken? Rien ne va plus! Tim’s leven lijkt synoniem voor de Russische roulette. Elke dag start met een mogelijke onaangename verrassing welk deel van zijn lichaam het definitief begeven heeft. Het is zijn lot en dat van de overige 1.500 Nederlandse patiënten en 400.000 wereldwijd.

Daarom moet er een oplossing komen voor ALS. Dankzij gulle gevers zoals de HAL, Nationale Borg Maatschappij, Hypotrust, Lloyds Bank, Apai, United Capital en velen meer komen we dichter bij ons doel van € 100.000. We zijn er nog niet, dus wie helpt mee? Doneer op www.swimfortim.nl.

Reageer op dit artikel