blog

Het einde van de hypotheekadviseur

Branche 8491

Het einde van de hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur wordt gezien als een soort noodzakelijk kwaad in een spannende periode. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Victor Lamme. Klanten willen iemand die de lening zo snel mogelijk regelt. De adviseur is vooral een noodzakelijk kwaad. Meedenken wordt veel minder gewaardeerd dan je verwacht.

Uit het onderzoek blijkt dat de adviseur verschillende eigenschappen moet tonen in het hypotheektraject. Bij de oriëntatie moet de adviseur authentiek en onafhankelijk zijn. Het aanvragen moet vooral op een verantwoorde manier gebeuren en in het acceptatietraject is snelheid het belangrijkste.

Computer
Opvallend is dat de meeste eigenschappen ook de kenmerken zijn die een computer heeft. Onafhankelijk, verantwoord en snel. Een computer heeft geen baat bij een bepaalde geldverstrekker, de regels van het aanvraagtraject zorgen voor een verantwoord proces en de huidige generatie processoren zorgen voor voldoende snelheid.

Uitsterven
Staat de hypotheekadviseur op uitsterven? Ik denk het wel en niet alleen door deze ontwikkeling. De vraag is namelijk wat een hypotheekadviseur nu eigenlijk toevoegt voor een klant. Vandaag is de adviseur erg belangrijk, want hij moet de som regelen voor het ideale huis. Maar hoelang blijft die toegevoegde waarde bestaan? Als je het nieuwe huis betrokken hebt, hoe lang heb je nog begeleiding nodig van die adviseur? De rente staat 10 jaar vast en verhuisplannen heb je niet. Wat voegt een hypotheekadviseur toe de komende jaren? Niets!

Businessmodel
De aantrekkende woningmarkt verhult een zeer groot probleem. Namelijk het op korte termijn verdwijnen van een businessmodel waar vele adviseurs afhankelijk van zijn. Waarom zal je veranderen als adviseur als je vandaag zeer makkelijk verdient aan hypotheekadvies? De vraag is echter hoe dat over 5 jaar is. Want hoe verdien je dan als hypotheekadviseur je geld? De computer doet het hypotheekadvies, waarbij je gegevens worden verstrekt via DigiD-achtige oplossingen. Daar kan je nauwelijks meer iets voor rekenen. Dit gaat gebeuren. Kijk maar naar Spotify, Netflix, Uber en AirBnB. Deze innovaties hebben in een paar jaar tijd de gevestigde orde stevige klappen toegebracht.

Stap
Wanneer ga jij als adviseur accepteren dat je meer moet doen dan het invullen van een computerscherm? Hoe zorg jij dat je jaarlijks waarde toevoegt? Ben jij de ondernemer die de stap durft te zetten naar financieel advies?

De toekomst ligt in het holistisch advies. Dus niet alleen de woning, maar ook het pensioen. Niet alleen de verzekeringen, maar ook het geld. Gelukkig kunnen we in Nederland nadenken over wat we graag willen. De meeste mensen hebben wensen en dromen. Zorg dat jij als adviseur in staat bent die te benoemen. Help mensen met hun levensstijl en de manier waarop ze die kunnen behouden. Menselijke eigenschappen als empathie, coaching en creativiteit zijn moeilijk te automatiseren. Adviseurs die dit kunnen hebben een prachtige toekomst voor de boeg! Wie besluit jij te zijn? De kikker die in de pan langzaam aan de kook raakt of de kikker die er op tijd uitspringt?

Reageer op dit artikel