blog

Een liedje zingen

Branche 5070

Een liedje zingen

Daar ga je dan: het is medio juni 2015 en je wordt verwacht bij een potentiële, nieuwe werkgever. ‘Nieuw’ is in dit geval relatief; je hebt bij deze werkgever eerder gewerkt. Het feit dat zij jou opnieuw een functie aanbieden geeft je vertrouwen.

Het sollicitatiegesprek verloopt soepel, de gesprekspartner in kwestie is uit hetzelfde hout gesneden als jijzelf. Oké, een auto van de zaak zit er niet in. Gezien het woon-werkverkeer moet er wel een andere auto komen. Dus centjes lenen bij je zus en zwager en een tweedehands auto is snel aangeschaft. Man, wat rijdt dat ding lekker! Die dagelijkse 150 kilometer gaan met de twee, spreekwoordelijke, vingers in de neus.

Persoon
Thuis vertel je enthousiast dat dit precies is waar je al die jaren naar uit hebt gekeken. Een werkgever die jou als persoon aanneemt en je de functie toedeelt die bij jou past. Hoe vaak zie je het niet andersom; ‘We hebben deze functie, zoeken een groeibriljant die we bijslijpen en hups op hoop van zegen.’ Nee, deze werkgever kent jouw persoonlijkheid en passie en vormt de functie om jouw persoon. De mens is tenslotte het grootste kapitaal van een organisatie. Het contract gaat per 1 juli 2015 in en vanaf dag 1 voel je dat de mens inderdaad voorop staat en dat je bovendien iets kunt toevoegen aan de dienstverlening. Elke dag ga je met een lach van oor tot oor naar het werk. Een swingende tent en ‘s avonds kom je moe maar tevreden thuis.

Spanning
Op zo’n bewuste avond is het tijd dat dochterlief gaat slapen. Ze is weliswaar 11 jaar maar vindt het heerlijk als papa een liedje voor haar zingt. Het liefst dat Franse liedje, Petite Marie, door jou handig aangepast naar Petite Amélie. Ook jij vindt dit nog steeds een hoogtepunt van de dag maar je merkt dat het zingen de laatste tijd niet zo lekker gaat. Vast de spanning van de nieuwe job, het is best druk op kantoor. Als de weken vorderen merk je dat, naast het zingen, ook het praten ineens haperingen vertoont. Vanaf dat moment gaat het snel. Na een welverdiende vakantie kom je via de huisarts bij de neuroloog en via deze neuroloog bij een andere professor in Utrecht. Deze professor blijkt later een autoriteit op het gebied van ALS te zijn. Komt dat effe goed uit… Hij is de aangewezen persoon die jouw doodvonnis mondeling toelicht: Je hebt ALS!

Achteruit
Het praten en eten gaat rap achteruit. De kracht in benen en armen is er heus nog wel maar toch voel je dat het daar ook minder wordt. Je leven komt in een tornado terecht die zijn weerga niet kent. Binnenkort kan je niet meer autorijden, eet je alleen nog maar prut al lijkt dat je minder erg want je smaak heb je inmiddels in moeten leveren. Te vaak sta je ineens in het middelpunt en dat voelt soms ongemakkelijk. Het was de bedoeling dat je adviseurs ging helpen en hun klanten snel een hypotheek zou bezorgen. Je zou fouten filteren, de adviseurs en collega’s beter maken en zodoende herhaling in de toekomst voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Oplossing
Over genezen gesproken. Dát zit er helaas nog niet in voor wat betreft ALS al komen de wetenschappers absoluut dichterbij de oplossing. Er is geld nodig voor die laatste stappen in de zoektocht naar de oorzaak van ALS zodat een adequaat medicijn en behandeling ontwikkeld kan worden. Je weet dat het voor jou te laat is, maar voor al die andere mensen die nog geen ALS hebben en het wel zullen krijgen, is dit van levensbelang. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Jouw werkgever en vooral jouw collega’s, businesspartners, oud-collega’s en oud-werkgevers gaan er vol voor de centen bij elkaar krijgen zodat de wetenschap deze ziekte een halt toe kan roepen. Het lukt je gewoon niet om genoeg te benadrukken hoe dankbaar je daarvoor bent!

Mijn leven en dat van mijn gezin is volledig veranderd en verandert elke dag. Mijn dochter is inmiddels 12 en zal haar vader sneller moeten missen dat ze denkt. En ik? Ik zou niets liever willen dan nog één keer een liedje voor haar zingen.

Lees hier de eerdere blogs van Swim for Tim

Reageer op dit artikel