blog

‘De grote lijnen? Die zijn voor mij’

Branche 4804

‘De grote lijnen? Die zijn voor mij’

We zijn met het Nederlands damesteam rolstoelbasketbal op weg naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Die staan in september 2016 op de rol. Om daar goud binnen te halen, zitten we met het team van 15 speelsters momenteel in een interessant teamproces. Ik, als bondscoach, voer de troepen aan. Dat betekent niet dat ik dicteer wat er moet gebeuren. Mijn leiderschapsstijl kenmerkt zich door veel aan het team zelf over te laten.

Wat ik wel doe, is de grote lijnen uitzetten. Zo probeer ik zoveel mogelijk dingen uit te sluiten die een topprestatie in de weg staan. Omgaan met externe prikkels is daarvan een voorbeeld. Zo haal ik speelsters bewust uit hun comfort zone. In plaats van ze in hun vertrouwde omgeving op Papendal te laten spelen, stuur ik ze het hele land door. Daar spelen ze wedstrijden tegen verschillende teams, voornamelijk mannelijke tegenstanders. Ik verander dus hun omgeving en dat geeft mij de gelegenheid om de groep in een ander perspectief te zien. Maar uiteindelijk moeten mijn speelsters zelf het leeuw(innen)deel oplossen. Op het veld, maar ook daar buiten. 80% van wat ze doen, moet het team zelf oplossen en door de speelsters geregeld worden. De overige 20% regel ik, als coach.

Randsverschijnselen
Ik heb er wel voor gezorgd dat het team die 80% kán regelen. Daarom heb ik 4 leiders aangesteld binnen de groep. Die heb ik zorgvuldig gekozen aan de hand van gesprekken met het team, individuen en de staf. Wat me ook erg heeft geholpen, is de zogenoemde Smipe-analyse, een persoonlijkheidsschets van elk teamlid, die de basis vormde van elk gesprek. Zo’n analyse over hoe mensen in elkaar zitten, geeft je de handvatten om diepgaande gesprekken aan te gaan. Het leren kennen van je mensen zorgde ervoor dat ik mensen met anderen kon matchen. Met teamgenoten, stafleden en mezelf. Zo creëerde ik effectieve groepen die begrip voor elkaar kunnen opbrengen en niet blijven hangen in allerlei randverschijnselen die zich in groepen voordoen. Alles om de focus op het hoogste doel te houden: winnen in Rio.

‘Als leider hak je knopen door, ook moeilijke’

Uiteindelijk gaat van deze groep slechts een selectie van 12 speelsters mee naar Rio. Dat selectieproces is hard, want er gaan nog drie speelsters afvallen die hier keihard voor hebben getraind. Als bondscoach moet ik toch die knoop doorhakken. Daarbij kijk ik naar kwaliteit, maar ook naar de diversiteit van de handicaps en naar de persoonlijkheden. Dat is een geweldige uitdaging. Tegelijkertijd  heeft het, hoe je het ook went of keert, consequenties voor de ploeg, de staf, de omgeving. Alles heeft een prijs. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Maar als je wil winnen, moet je keuzes maken. Wij maken die op weg naar ons doel: goud.

Reageer op dit artikel