blog

‘Van routine is nooit iemand beter geworden’

Branche

‘Van routine is nooit iemand beter geworden’

Mensen coachen is niet van bovenaf opleggen wat ze moeten doen, maar met elkaar communiceren, zodat ze zichzelf ontwikkelen en steeds beter worden. Dat wordt in de sportwereld nog weleens gezien als een omweg. Zeker in het voetbal, waar de stemming van vandaag bepalend is voor het beleid van morgen. Mijn opvatting over coachen is, dat je tijd moet investeren in mensen. Sporters zijn geen robot. Zíj moeten het doen en als coach – of leider – moet je hen de weg wijzen.

In de praktijk zie ik dat er wel wat coaches zijn die zich primair richten op het gaan voor de winst, de medailles. Natuurlijk is dat het beoogde doel, ook van de sporters zelf. Maar om die positie te behalen, moet je je als leider eerst richten op het creëren van omstandigheden, waarin sporters de ruimte krijgen om naar dat beste resultaat toe te werken. Dan krijgen ze  plezier in wat ze doen en vleugels om keihard te werken aan hun eigen ontwikkeling om die top te bereiken.

In de schaatssport – en zeker met Olympische sporters – heb je het over langere trajecten. Zo werkte ik als schaatscoach vier jaar lang toe naar dat summum onder de evenementen: de Olympische Spelen. Dat is een heel proces. Daartussen zitten natuurlijk wel deadlines vanwege andere wedstrijden die moeten worden gereden, maar alles staat in het teken van de Winterspelen. Dat was voor mij en de schaatsers het grote perspectief waarin we er alles aan deden om beter te worden.

Niet zo verrassend is, dat we daarbij steeds oog hielden voor innovatie, cruciaal om de concurrentie voor te blijven. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor topsport, maar ook in de zakelijke markt. Het meest belangrijke moment voor een sporter om te innoveren is, als je de ranglijsten aanvoert. Het is sportief gezien dodelijk om dan op je lauweren te rusten, want je wil immers die toppositie handhaven – en de concurrentie zit niet stil.

Mijn opvatting daarbij is: heb je het afgelopen jaar uitmuntend gepresteerd, doe dan niet aan ‘copy-paste’. Denk niet: ‘dat gaan we dit jaar weer zo doen’, want voor je het weet lig je achter. Blijven innoveren, blijven ontwikkelen en je mensen blijven stimuleren, hoe goed de resultaten ook zijn, dát is topsport. Innovatie is geen bedreiging maar een instrument om nóg beter te worden, om stappen te maken en verder te komen. Want van routine is nooit iemand beter geworden.

Reageer op dit artikel