blog

Evaluatie provisieverbod: wisdom of the crowd

Branche

Evaluatie provisieverbod: wisdom of the crowd

Meer dan 39.000 lezers en meer dan 300 reacties. Dat is de vrucht van de serie artikelen op am:web over de evaluatie van het provisieverbod. Voorwaar een mooi resultaat.

De serie is om meerdere redenen sociologisch en historisch van belang. Het is bijvoorbeeld intrigerend om te zien hoe de verschillende auteurs in deze serie een verschillend aantal lezers trekken. Wat zegt het wanneer de representant van de ene organisatie krap 1.100 lezers trekt en de andere representant van een soortgelijke organisatie meer dan 10.000? Voor het tijdsbeeld is het ook interessant om te zien hoe de ene auteur duidelijk stelling neemt en de andere auteur probeert veilig tussen alle klippen door te laveren.

Het interessantste zijn natuurlijk de reacties van de lezers. Er wordt wel eens schamper gedaan over de reacties op dit type fora. Ook deze serie bevat een aantal weinig verheffende reacties van lezers, maar wie verder leest komt zeker waardevolle opmerkingen tegen.

Wat te denken van de gedachte om in plaats van verbod op provisie de adviseur een zwaardere verantwoordelijkheid te geven om aan te tonen, dat het door hem gegeven advies passend is? Of de vraag of de consument in staat is te bepalen welke onderdelen van een abonnement voor hem essentieel zijn? Of klopt het wel dat consumenten met lagere inkomens ook minder noodzaak voor persoonlijk advies hebben zoals een van de auteurs stelde? Ook een interessante vraag is, of het een optie is om te differentiëren in beloningssystematiek tussen advies, bemiddeling en beheer?

Zo zitten er tussen de vele reacties nog veel meer interessante gedachten verscholen. De serie toont aan, dat wanneer je erin slaagt om een grote groep mensen te mobiliseren om na te denken over een bepaald onderwerp, je in een hele korte periode een mooi spectrum aan suggesties en opvattingen krijgt. Voor een onderzoeksbureau dat van de minister de ruimte krijgt om op een integere wijze de evaluatie van het provisieverbod uit te voeren een fantastische basis om mee te beginnen.

Zelf heb ik getracht de waardevolle opmerkingen per onderwerp te clusteren. Ik kwam op ruim 36 verschillende invalshoeken die in de evaluatie kunnen worden meegenomen. Met per onderwerp opmerkingen en visies die het waard zijn om verder over na te denken. Wie in dit (subjectieve) overzicht geïnteresseerd is, kan hier klikken.

Ik hoop dat am: vaker tot dit soort inhoudelijke raadplegingen onder de lezers zal overgaan.

Bekijk hier alle bijdragen aan de serie.
Lees hier meer over de evaluatie.

Reageer op dit artikel