blog

‘Omarm onzekerheid’

Branche

‘Omarm onzekerheid’

Als je als ondernemer verder wil komen, moet je onzekerheden omarmen. Terugkijkend op plannen en initiatieven waar ik bij betrokken was (zoals de onbemande Tango-tankstations en pechdienst Route Mobiel) hangen heel veel zaken die gelukt zijn, van daadkracht en toeval aan elkaar. Ik had mijn plannen echt niet van tevoren helemaal dichtgetimmerd, maar nam het risico dat een plan ook weleens niet kon slagen.

Ik heb ik me bewust laten verrassen door wat er gebeurde, door de mensen om me heen. En met succes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je als ondernemer niets in beton moet gieten. Flexibiliteit en een open houding brengen je verder. Althans, als je meer wil bereiken dan een 1% verbetering van je jaarresultaat.

Benut kwaliteit
Cruciaal is voor mij de wetenschap dat je pas echt excelleert als je de kwaliteiten en goede ideeën van de mensen om je heen benut. Dat vraagt wel van je om die mensen te inspireren. Om ze te laten doen wat ze denken dat goed is, en ze verantwoordelijkheid te geven.

‘Als je in een veilige cocon blijft zitten, gebeurt er niets’

Bij onze online supermarkt Picnic zien we nu waar dat toe leidt: onze distributie – de kracht van ons online concept – wordt feitelijk georganiseerd en gerund door onze jonge bezorgers zelf. Allemaal hbo-studenten van rond de twintig die in hippe elektrische Picnic-busjes de boodschappen bij klanten thuis bezorgen. De enige opdracht die ze hebben is: maak klanten blij en los problemen zelf op. Natuurlijk zorgen we voor begeleiding, maar die bestaat vooral uit aansporen, stimuleren. We zeggen altijd: jouw ideeën zijn hartstikke goed, werk ze uit, pas ze toe. Zie je ruimte voor verbetering? Ga ermee aan de slag. Dat levert een ongelooflijke betrokkenheid op. Zo leiden ze zelf hun nieuwe collega-bezorgers op, inclusief het afnemen van het Picnic-rijexamen. Dat doen ze gewoon allemaal zelf, en nog goed ook.

‘Gewoon dóen!’
Dat ‘betrokkenheid’ en ‘verantwoordelijkheid’ vruchten afwerpen, is op zichzelf geen revolutionair inzicht. Toch weten we ons erdoor te onderscheiden, juist vanwege de vrijheid die we mensen bieden. Dat kan spannend zijn omdat je van tevoren niet weet waar dat toe gaat leiden. Maar waarom de gok niet wagen? Als ondernemer moet je durven. Gewoon dóen en je mensen inspireren, hen de faciliteiten bieden om ‘vrij’ te denken. Wij zien dat we daardoor kunnen versnellen. Dat we klanten beter van dienst zijn, omdat we goede ideeën direct in de praktijk brengen. Een goed idee in combinatie met daadkracht is de sleutel tot succes.

Onzekerheden accepteren? Doe het, ga op weg met je verwondering of met je angst en geniet van de nieuwe mogelijkheden die zich ontvouwen. Want als je in je veilige cocon blijft zitten, gebeurt er niks. In mijn laatste boek ‘Ondernemen is een ABC’tje’ lees je hier meer over.

Reageer op dit artikel