blog

Vrouwen voor de verandering in 2016!

Branche

Vrouwen voor de verandering in 2016!

De supertraditionele verzekeringswereld kan alleen onder regie van vrouwen echt worden vernieuwd en gemoderniseerd. Meer vrouwen aan de top is geen slecht idee, want vrouwen zijn betere managers dan mannen. Vrouwen scoren beter op bijna alle succesfactoren. Zo blijken vrouwen meer strategisch te handelen, risico’s te nemen, innovaties door te voeren en ze hebben betere sociale vaardigheden dan mannen.

Uit een studie voor het internationale tijdschrift Business Governance and Ethics blijkt dat bedrijven met vrouwen in het bestuur betere resultaten behalen en succesvoller zijn. “Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat mannen veel vaker regeltjes en traditionele methodes gebruiken, terwijl vrouwen gemakkelijker nieuwe strategieën uitproberen. Ze zijn leergieriger en zien vaak meer oplossingen dan hun mannelijke tegenhangers”, stellen onderzoekers professor Chris Bart en collega Gregory McQueen.

Obstakels
Waarom komen vrouwen dan toch vaak niet verder dan de subtop? Een belangrijke oorzaak is dat vrouwen veel meer dan mannen lijden aan een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen. Ze lopen altijd op hun tenen omdat ze er diep in hun hart van overtuigd zijn dat ze niet voldoen. Wat dat betreft kunnen ze nog wel wat leren van de mannen. Bluffen bijvoorbeeld en jezelf vaker op de borst kloppen. Een van mijn voormalige CEO’s had als lijfspreuk: “Bescheidenheid is een ziekte waarmee je naar de dokter moet.” Niet twijfelen maar beslissingen nemen, ook al zijn het de verkeerde. Minder braaf zijn en vooral minder perfectionistisch.

De weg naar de top gaat vaak via een slangenkuil. Als ambitieuze vrouw zul je daarom ook het politieke spel onder de knie moeten krijgen om jezelf te handhaven. Dus het gebruik van ellebogen is soms helaas noodzakelijk, maar het doel heiligt in dit geval de middelen. De top bereiken en daar blijven is een kwestie van de juiste mentaliteit en een gezonde dosis wilskracht en doorzettingsvermogen.

Take charge!
Op 1 januari 2016 zou 30% van de bestuurders en commissarissen van Nederlandse bedrijven een vrouw moeten zijn. Althans dat was het streefcijfer van het kabinet in 2013, opgenomen in de Wet bestuur en toezicht. Maar daar is niets van terecht gekomen. Vrouwen komen niet verder dan circa 10% in beide rollen.

Tijd voor echte actie. Dames, jullie hebben de beste kwaliteiten in huis om succesvol de leiding te nemen, dus waar wachten jullie nog op? Niet langer miepen, want je hebt je succes zelf in de hand. En ik roep alle mannelijke directieleden en managers op om het nieuwe jaar goed te starten en plaats te maken voor een vrouw. Dat is niet alleen beter voor het bedrijf, de resultaten, je collega’s en jullie zelf, maar bovendien een zegen voor de verzekeringssector.

Reageer op dit artikel