blog

Van onmacht naar daadkracht: verzuip ALS

Branche

Van onmacht naar daadkracht: verzuip ALS

Daar sta je dan als directeur voor de groep collega’s die een zakelijke mededeling van je verwacht. Hoe verwoord je het als een collega ziek is en niet meer beter wordt? Er is geen goede manier om het nieuws zacht te laten landen. Na het onheilspellende bericht spreekt de reeks van ogen een taal die ik recht in mijn hart voel. Onze collega Tim, leeftijdgenoot, echtgenoot en vader van een puberdochter, heeft ALS.

ALS is een destructieve ziekte waarbij langzaam maar zeker alle spieren in je lichaam uitvallen totdat je uiteindelijk stikt. Een ziekte met een gemiddelde levensverwachting van drie jaar. Een ziekte waarvan de oorzaak onbekend is, waar geen behandeling of medicijn voor is. Een ziekte zonder toekomst.

Tijdens die doodstille minuten na de onheilstijding had ieder van ons dezelfde gedachten. Tim zal steeds minder kunnen, Tim zal zijn dochter niet zien opgroeien, Tim wordt nooit opa, Tim is een sluipmoordenaar tegengekomen waarvan hij niet gaat winnen. Het maakte ons verdrietig en boos. Dit lot gun je niemand, maar zeker onze Tim niet. Tim, die goedlachse, fijne collega die mede-menselijkheid zo ongeveer heeft uitgevonden! De krachtige, positieve Tim die enkele dagen na het bericht op kantoor kwam om zijn verhaal te doen en zelfs in staat was ons te troosten.

Op zo’n moment slaat onmacht om in daadkracht. We kunnen Tim niet helpen maar we willen iets doen. We moeten! Voor Tim en alle andere ALS-patiënten. In ons land alleen al 1500. Waarvan er 500 jaarlijks sterven en 500 nieuwe patiënten een granaat in hun handen krijgen waar de splitpen inmiddels is uitgetrokken. Vijf vrienden hadden vijf jaar geleden hetzelfde gevoel toen een van hun maatjes getroffen werd door deze vreselijke ziekte. Zij zwommen door de Amstel en de Amsterdamse grachten om aandacht te vragen voor ALS. Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks 2000 zwemmers aan mee doen. In 2015 bracht de City Swim 1.8 miljoen euro op voor de Stichting ALS. Een stichting die goed werk doet voor het welzijn van ALS-patiënten en geld inzamelt voor het broodnodige wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS.

Zo komt het dat 32 collega’s van Tim momenteel als beesten aan het trainen zijn om op 11 september 2016 tijdens de Amsterdam City Swim tenminste € 100.000 bij elkaar te zwemmen voor Stichting ALS. Nu nog vaak als briesende nijlpaarden ploegen we door het water, maar ik weet zeker dat we in september als soepele waternimfen het grachtenwater doorklieven op zoek naar het monster ALS dat we mede met onze donatie van € 100.000 willen verzuipen.

Help ons mee. Steun ons met donaties via www.swimfortim.nl Volg ons via de website, social media en deze blog die u vanaf nu elke maand op am:web zult vinden.

Mogen Tim en zijn lotgenoten op u rekenen?

Reageer op dit artikel