blog

Eerste hulp bij goede voornemens…

Branche

Eerste hulp bij goede voornemens…

Met het naderen van de kerst is het weer de tijd voor het maken van de goede voornemens. Voor sommigen een jaarlijks ritueel , voor anderen een echte intentie om dingen anders te gaan doen. Niet alleen privé, zoals meer sporten, maar ook in het werk is het waardevol om hier bij stil te staan. Ten slotte brengen we vaak wel meer dan acht uur per dag door op ons werk.

Jezelf iets voornemen, is letterlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een goed voornemen is eigenlijk een verkeerd gekozen woord. Het gaat namelijk om iets dat we ook écht willen doen. Het gaat over het veranderen van gedrag wat je waarschijnlijk al jaren vertoont. Je moet een patroon doorbreken. Dit is waarom de meeste voornemens niet lukken. Het vraagt een breuk met ons dagelijks handelen. Dat is nog lastiger als je dit voornemen ook nog eens in je eentje oppakt.

Hoe gaat het dit keer wél lukken?
Het gaat erom dat je voor jezelf de juiste voorwaarden creëert zodat je je voornemen kunt realiseren. Het begint met bewustwording. Wat wil je anders doen? Wat maakt dat het je niet meteen lukt? Er is een reden dat je het je voor moet nemen, hét gebeurt niet zomaar. Je zit vast in een bepaald patroon. Je wilt als manager bijvoorbeeld meer aandacht geven aan je medewerkers. Wat maakt dat je dat tot nu toe niet voldoende doet? Misschien wel doordat veel van je tijd gaat zitten in afstemming met je eigen leidinggevende. Het snappen van het patroon waar je in vast zit, is dus stap één.

Stap twee is dat je die goede voornemens concreet maakt voor jezelf. Deel ze op in kleine stapjes die duidelijk zijn omschreven. Bijvoorbeeld bij meer aandacht voor medewerkers, door ze elke dag één compliment te geven. Of door aan collega’s regelmatig te vragen hoe het met ze gaat. En tijd te nemen om te luisteren naar hun antwoord….

Stap drie, of misschien wel stap nul, is: zorg dat je er niet alleen voor staat. Organiseer hulp. Bijvoorbeeld een collega die je hier vaker aan herinnert.

Alleen ga je snel, samen kom je verder
Leren van elkaar en elkaar helpen, sneuvelt als eerste in de dagelijkse werkdruk. Dus de eerste steun bij goede voornemens, is om te zorgen dat je tips krijgt van collega-managers. Bijvoorbeeld door je goede voornemen expliciet te maken en tips te geven en te ontvangen. Hierdoor verhoog je de kans om goede voornemens ook echt werkelijkheid te laten worden. Op zich bleek uit eerder onderzoek al, dat ‘gluren bij de buren’ niet veel gebeurt. De meeste managers kijken eerder omhoog (dan wel omlaag) en niet zozeer opzij, om te zien wat we kunnen leren van onze collega’s, je lotgenoten. Terwijl het twee kanten op kan werken. Anderen kunnen ook leren van jouw ervaringen. Circa 80% van de voornemens mislukt, mede omdat mensen het teveel alleen doen. Regel dus je (eerste) hulp om bij die 20% te zitten van mensen die hun voornemens wél gaan waarmaken. En maak van je voornemen, een goed voornemen.

 

Reageer op dit artikel