blog

Overdenkingen voor op het strand

Branche

Overdenkingen voor op het strand

Het is zomerreces, dus deze week geen nieuws uit ‘de politieke Arena’. Daarom wenden wij ons voor deze bijdrage tot een hele andere bron: National Geographic. Daarin was deze week een mooie reportage te lezen over Mahatma Ghandi, die met geweldloos verzet de Britse overheersers op de knieën kreeg. Uit peilingen blijkt dat er assurantiekantoren zijn die het gevoel hebben ‘onderdrukt’ te worden door de overheid. Voor die partijen een aantal mooie overdenkingen voor op het strand.

Begin volgend jaar gaan we weer naar de stembus, dan voor de Tweede Kamer. Hoe kunnen we er dit keer voor zorgen dat het intermediair daar wordt gehoord? Dit terwijl de resultaten van de intermediaire lobby de afgelopen jaren bedroevend waren en de organisatiegraad historisch laag is?

Wie kunnen bij dat doel dienen als inspiratie? En wat hebben die mensen dat wij – het collectieve intermediair – niet hebben? Geld? Macht? Politieke connecties? Of is het iets anders?

Golden Circle
Iemand die daar een uitgesproken mening over heeft is Simon Sinek. In 18 minuten legt Sinek uit waarom Apple vele malen meer succesvol is dan Dell. Terwijl Dell – technisch gezien – een beter product heeft.

Leg vervolgens dat verhaal eens naast de manier waarop wij als sector proberen om onze idealen in Den Haag te ‘verkopen’. Een tip van ons: houd een doos tissues bij de hand, de kans bestaat dat u ze nodig heeft.

Terug naar Ghandi
Om politieke invloed uit te oefenen en een sector opnieuw te organiseren heb je geen geld, macht of politieke connecties nodig. Integendeel. Soms is een wit gewaad en een handje zout voldoende.

Wat je wél nodig hebt is een krachtige, charismatische leider. Een leider die inspireert en die vanuit een heldere visie hoop geeft op een betere toekomst. Een leider die niet louter redeneert (of oreert) vanuit zijn eigen belang, maar vanuit een diepere wens om de wereld beter achter te laten dan hij hem aantrof. Want zo iemand krijgt mensen in beweging!

En als er iemand is waar naar geluisterd wordt, dan betekent dat automatisch dat diens boodschap wordt gehoord. Met die aanpak win je verkiezingen (Obama), verander je een hele industrie (Apple/Airbnb) en werp je politieke systemen omver (Mandela, Aung San Suu Kyi).

Gezocht: geboren leider
Persoonlijk zijn wij wel een beetje toe aan inspiratie en nieuwe energie. Wij zien het te weinig in deze sector en dat is jammer. Want iets opbouwen vanuit passie en inspiratie is vele malen leuker dan je verzetten tegen ‘het systeem’. Het is trouwens ook oneindig veel effectiever.

Daarom vragen wij: wie vindt u de krachtigste, meest inspirerende persoon van onze sector? Wie heeft de potentie om ‘onze’ Obama te zijn?

Suggesties kunt u mailen naar suggesties@uitdearena.nl. Dan gaan wij die mensen eens op de koffie uitnodigen om te kijken of we iets in gang kunnen zetten!

Reageer op dit artikel