blog

Van informeren naar inspireren

Branche

Van informeren naar inspireren

Waarom Storytelling?

Zelfs een ogenschijnlijk saaie boodschap over droge feiten wordt leuker door te schrijven of te vertellen over personages waarvan de ‘heldendaden’ blijven hangen! Mensen van vlees en bloed die een ‘avontuur’ aangaan. Verhalen over echte mensen. Mensen met gevoelen, wensen, teleurstelling en hoop. Waarom? Omdat je hiermee je publiek uitnodigt zich te verplaatsen in de hoofdpersoon van je verhaal. En dat werkt nou eenmaal erg goed bij het overbrengen van ‘de moraal van het verhaal’: jouw boodschap.

Een goed verhaal, op het juiste moment ‘goed’ verteld, kan een wereld van verschil maken. Het kan inzicht geven, mensen in beweging zetten,  boeien, aansporen, verbinden en gedrag beïnvloeden.

  • Verhalen passen bij ons brein. Uit breinonderzoek blijkt dat onze hersenen niet functioneren als een schoenendoos waarin je losse feiten, cijfers en gegevens opbergt tot je ze nodig hebt. Verhalen presenteren gebeurtenissen in samenhang. Daardoor kunnen we verhalen veel gemakkelijker onthouden dan losse uitspraken, feiten en cijfers.
  • Verhalen maken oxytocine, dopamine en serotonine vrij in de hersenen. Die stoffen worden geassocieerd met beloning, plezier en genot. Verhalen houden onze aandacht vast en zijn daardoor een uitstekende manier om informatie over te brengen.
  • Verhalen helpen ons besluiten te nemen. Verhalen gaan altijd over emoties en ons emotionele brein is bepalend voor de meeste beslissingen die wij nemen.

De Ruimtemakers
Hoe vind je zo’n verhaal? Hoe componeer je het? Hoe vertel je het op een manier dat je invloed echt groter wordt? Deze vragen beantwoorden we in de leergang De Ruimtemakers. Een goed verhaal vertellen vergt nou eenmaal vakmanschap.
En ja: inhoud zonder de juiste verpakking blijft nou eenmaal niet lang houdbaar.

Reageer op dit artikel