blog

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Branche

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

“Laatst keek ik naar een aflevering van Expeditie Poolcirkel. Daarin werd overduidelijk wat samenwerking doet, en waar gebrek eraan toe leidt. Topschaatster Tonny de Jong en Olympisch hockeykampioene Miek van Geenhuizen vormden een team. Op papier, want bij het uitvoeren van de opdrachten werd al snel duidelijk dat De Jong niet gewend is om samen te werken. In de bewuste aflevering zie je een zwoegende van Geenhuizen die haar eigen slede voorttrekt. Ze wordt aangemoedigd door de Jong, die met haar slee op minstens tien meter afstand staat. Steeds maar weer moeten de aanmoedigingen vele meters overbruggen en dat helpt van Geenhuizen op geen enkele wijze verder. Ze blijft met heel veel moeite en groeiende ergernis het zware werk in haar eentje verrichten. Het resultaat: een ander team, dat fysiek zwakker was, duwde de sledes sámen naar de eindstreep en haalde beide dames glorieus in.

Wie samenwerkt, presteert beter. Of je nu samenwerkt met je klant of, binnen een organisatie, met collega’s. Daarvoor hoef je je eigen sterke punten niet aan de kant te schuiven. Sterker nog, ze komen alleen maar beter tot hun recht als je ze aanvult met de krachten of het specialisme van degene met wie je samenwerkt. En dat kan zomaar leiden tot hele nieuwe vindingen. Tot co-creatie zelfs. Kijk naar de zelfrijdende auto die Google, samen met fabrikanten van auto-onderdelen, ontwikkelt.

Met Voorzie en De Ruimtemakers, het ondernemersprogramma van Avéro Achmea, stimuleren we het ondernemerschap en vakmanschap van adviseurs. Daarvoor werken we met hen samen, simpelweg omdat we zo tot frisse inzichten komen, die hen verder helpen. Dat kan variëren van ideeën voor nieuwe businessmodellen tot het bouwen aan een gewenste cultuur. Of tot een nieuwe manier van communiceren met de eindklant, zodat vriendschappelijke, zakelijke relaties ontstaan die gebaseerd zijn op vertrouwen.

Daarbij hebben wij niet de wijsheid in pacht: Voorzie is tweerichtingsverkeer, waarbij we informatie uitwisselen met de ondernemer. Hij kent zijn organisatie, zijn medewerkers, zijn klanten. Hij is de expert wiens kennis we benutten. We roepen niet van een afstand ‘hoe hij het moet doen’, maar we staan naast hem, lopen met hem mee en hebben het met elkaar over hoe het anders, misschien beter, kan. Zo werken we aan duurzaam succes. Samen. “

Reageer op dit artikel