blog

Durf te dromen van de top

Branche

Durf te dromen van de top

Vorige week was bij Zwitserleven het evenement Topvrouwen in de Verzekeringswereld van am:. Als directievoorzitter van Zwitserleven mocht ik de menigte (gelukkig ook een paar mannen die de hoge dosis oestrogeen aandurfden) vertellen over mijn ervaringen in een wereld waar slechts 17% van de topfuncties wordt bekleed door vrouwen.

Dat lage percentage zorgt soms voor bijzondere situaties. Zoals bij mij, jaren geleden, toen een RvC-lid de mannelijke collega, met wie ik in gesprek was, gedag zei en mij straal voorbijliep. We kunnen mannen niet veranderen, maar we moeten ons ook niet neerleggen bij de status quo. Oftewel: we moeten het spel leren spelen op onze manier.

Schaken
Tijdens de bijeenkomst is de vergelijking gemaakt tussen schaken (het spel van mannen, gekenmerkt door tactisch, risico nemen, strategisch denken, winnen en denken vanuit de ‘ik’) en ‘mens-erger-je niet’ (het spel van vrouwen, gekenmerkt door veiligheid, niet willen verliezen, toeval en denken vanuit de ‘wij’). Nou heb ik vroeger wel mijn schaakdiploma gehaald, maar echt talent had ik daar niet voor. Liever speel ik een potje Kolonisten van Catan. Ik weet niet zo goed in welke categorie dat spel hoort.

Veiligheid
Met name het woord ‘veiligheid’ trof mij en is denk ik een belangrijke reden voor het feit dat er minder vrouwen aan de top staan dan mannen. Veel vrouwen willen eerst zeker weten of ze het kunnen. Ze willen eigenlijk alles al eens gedaan hebben voordat ze de stap durven te zetten. Mannen gaan er gewoon voor! Dus vrouwen: durf de lat hoog te leggen en jezelf te zien op de positie van je baas of zelfs hoger. En natuurlijk mag je het dan anders doen dan je baas het nu doet. Dat is juist ook jouw toegevoegde waarde. Dat is het begin van geloven dat je het zelf kunt. Dat is geen garantie voor succes, maar wel een voorwaarde om de top te bereiken.

Nieuwe generatie
Tot slot dank ik am: voor het initiatief van dit evenement dat door haar inspirerende karakter bijdraagt aan meer vrouwen aan de top. Tijdens het evenement is voor de tweede keer de am:top 50 powervrouwen bekend gemaakt. Dit jaar gaat de eer naar Ingrid de Graaf, lid van de Raad van Bestuur bij Delta Lloyd. Hierbij nogmaals van harte gefeliciteerd! Hopelijk inspireer je met deze nummer één-positie een nieuwe generatie powervrouwen.

 

Reageer op dit artikel