blog

De Jong & Kemper over portefeuillerecht: Sterfhuisconstructie

Branche

De Jong & Kemper over portefeuillerecht: Sterfhuisconstructie

Een overname moet een feestje zijn, maar de overnamepraktijk in de assurantiebranche kent ook een donkere kant. Femke de Jong en Frans Kemper maakten een boekje over portefeuillerecht. Op Amweb presenteren we een aantal hoofdstukken. Vandaag het zesde en laatste hoofdstuk, door Frans Kemper: over de sterfhuisconstructie.

Het gaat al tijden niet goed met De Adviesgroep. Zieke werknemers, opzeggingen van klanten, terugboekclaims en een paar mislukte overnames hebben er toe geleid dat de rekening-courantschulden fors zijn opgelopen. In totaal staat er ruim € 2 miljoen open, op een portefeuille met een doorloop van ca. € 700k. De situatie lijkt uitzichtloos.

De wacht aangezegd
Vroeger kwam De Adviesgroep er nog wel eens mee weg om premies laat af te dragen, zodat er even wat extra liquiditeit in de onderneming ontstond. Maar verzekeraars staan dat niet meer toe. Op 1 oktober wordt De Adviesgroep de wacht aangezegd: “U krijgt tot 1 januari de tijd om de achterstanden in te lopen, anders nemen wij het premie-incasso over.”

Paniekmodus
In de praktijk zien we dit steeds vaker. De ondernemer schiet acuut in de paniekmodus. Woede en frustratie. “Waarom laten ze ons nu barsten? Ik heb toch jarenlang keihard voor ze gewerkt?”

Keihard
Maar verzetten heeft geen zin. De deadline is keihard. Dus gaat de ondernemer op zoek naar een koper of geldverstrekker. Maar wie zit er te wachten op een tent die technisch failliet is?

Oplossingen
Het goede nieuws is, dat er weldegelijk oplossingen kunnen zijn in de vorm van een saneringsoperatie. Een koper kan de portefeuille of de onderneming overnemen onder de voorwaarde dat er een regeling met de schuldeisers van verkoper wordt getroffen.

Verzekeraars kunnen in bepaalde gevallen bereid zijn om een deel van de rekening-courantschulden kwijt te schelden, om zo een faillissement te voorkomen. Verzekeraars zitten meestal (ook) niet te wachten op een faillissement.

Schuldeisers
Vaak gebeurt dit in combinatie met een sterfhuisconstructie. Koper neemt de activiteiten van verkoper over, waarbij de onderneming (B.V.) van verkoper uiteindelijk failliet gaat. Het grootste gedeelte van de schulden is dan wel weg. Dat geldt meestal ook voor de persoonlijke borgstellingen en dergelijke, die de bestuurder van verkoper aan zijn schuldeisers had afgegeven.

Slechte nieuws
Dan nu het slechte nieuws. Het optuigen van een saneringsoperatie en/of een sterfhuisconstructie is juridisch heel complex en zeer riskant. U heeft in dit geval namelijk niet alleen te maken met vereisten uit het Burgerlijk Wetboek en de Wft, maar mogelijk ook met specifieke bepalingen in de Faillissementswet.

Bij dit soort overnames gebeurt het al snel dat één of meer schuldeisers uiteindelijk achter het net vist. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, omdat de aanslag over de stakingswinst niet kan worden voldaan.

Vernietigen
Gaat verkoper alsnog failliet? Dan kan de curator de hele transactie om die reden vernietigen. Dat volgt onder meer uit art. 42 van de Faillissementswet (actio pauliana). Het gevolg is dat de hele transactie wordt teruggedraaid.

Koper is de overgenomen portefeuille dan in beginsel kwijt en draait ook nog op voor de schade. Wel heeft koper dan recht op restitutie van de koopsom. Maar die koopsom is vaak in het kader van een saneringsakkoord rechtstreeks aan de verzekeraars of andere externe schuldeisers betaald. Zie dat geld maar eens terug te krijgen!

Onder druk
Het opkopen van een noodlijdend assurantiekantoor kan voor kopers interessant zijn. Er wordt onder druk onderhandeld en verkoper moet verkopen, waardoor kopers over het algemeen een gunstige deal kunnen sluiten.

Rome
De transactiestructuur moet wel heel zorgvuldig worden opgetuigd. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar in alle gevallen moet het overnameproces heel nauwkeurig worden doorlopen, waarbij alle bouwstenen van de gekozen transactiestructuur naadloos op elkaar aansluiten.

Aandachtspunten: sterfhuisconstructie

• Laat u als koper en verkoper goed adviseren door een specialist in het faillissementsrecht.

• Win advies in over mogelijke transactiestructuren, voordat u de onderhandelingen met verzekeraars en verkoper aangaat.

• Ga de transactie alleen aan, als de externe schuldeisers akkoord gaan met een saneringsvoorstel. Laat de onderhandelingen hierover voeren door een specialist in het faillissementsrecht.

• Vaak zitten er problemen in de portefeuille en bij werknemers; het gaat immers al tijden niet goed met verkoper. Besteed extra aandacht aan het due diligence onderzoek.

• Voorkom dat er door de overname schuldeisers worden benadeeld, of kunnen worden benadeeld. De Belastingdienst en/of personeelsleden zijn óók schuldeisers van verkoper.

• Er is sprake van benadeling als één of meer schuldeisers na de overname minder goed verhaal kan nemen op verkoper, dan voor de overname.

• Koper is hiervoor aansprakelijk, als hij wist of behoorde te weten dat benadeling zou kunnen optreden. Het gaat hierbij ook om schuldeisers van wie de vordering pas ná de overname opeisbaar is geworden.

• Treedt koper tijdelijk op als crisismanager van verkoper? Regel dit dan goed. De koper loopt het risico op bestuurdersaansprakelijkheid. Sluit daarom een goede managementovereenkomst.

Dit is de laatste blog in een serie van zes. De eerste ging over winstrecht, de tweede over waarde en prijs en de derde over zorgplicht. Daarna ging het in nummer vier over service providers en vorige week over F#ck the Fiscus.

Reageer op dit artikel