blog

Bepaal zelf je premie

Branche

Bepaal zelf je premie

Het aantal stappen dat ik per dag zet, wordt exact gemeten. De calorieën die ik dagelijks verbrand, worden nauwkeurig bijgehouden. Mijn bloeddruk en hartslag continu gemeten. Een kleine armband (wearable) om mijn pols geeft alle informatie door aan een fitness-app op mijn computer. En aan het einde van de week ontvang ik een keurig overzicht hoe gezond en actief ik me heb gedragen.

Als ik de 10.000 steps per dag niet heb gehaald, kleurt mijn band oranje/rood. En als ik te weinig calorieën heb verbruikt, komt er een indringende waarschuwing om meer te bewegen. Zelfs mijn slaap- en (on)rusturen worden heel gedetailleerd in beeld gebracht. De fitness-app weet dus of ik me gezond gedraag of niet. En ik zou die gegevens best willen delen met mijn verzekeringsbedrijf, indien daar een flinke korting op de premie tegenover staat. Want waarom zou ik evenveel betalen voor een ziektekosten- of een arbeidsongeschiktheidsverzekering als iemand die de hele dag niet beweegt en ongezond eet? Waarom zou ik de hoogte van mijn premie niet zelf kunnen meebepalen? De nieuwste techniek maakt het mogelijk op feitelijk en meetbaar gedrag te differentiëren. ‘Wearables’ gaan een even vanzelfsprekend onderdeel van ons leven uitmaken als een mobiele telefoon. En dus zullen er nieuwe verzekeringsvormen ontstaan, niet gebaseerd op collectieve risico-inschatting maar gebaseerd op de controleerbare instelling van een individuele klant.

Zelfs mijn rijgedrag wordt voortaan precies gemeten. Een kleine chip in m’n auto registreert of ik me overal keurig aan de maximumsnelheid houd. Of ik wel genoeg afrem in de bochten en niet te snel optrek. Ook deze chip zendt de informatie dagelijks door naar mijn mobile device. Ik zie dus heel direct of ik me wel gedraag in het verkeer. En m’n verzekeraar ziet dat ook! En beloont mijn verantwoorde rijgedrag met een korting tot wel 35%! Hetgeen iets anders is dan een bonus/malusregeling. Die bepaalt simpelweg dat ik een korting krijg als de verzekeraar geen schade hoeft uit te keren. Onrechtvaardig, want soms kun je aan die schade helemaal niets doen en word je wel hard gestraft. Ik kan nu met mijn chipverzekering per ongeluk een schade veroorzaken, maar omdat ik wel keurig rijd, tóch de korting krijgen. Een veel rechtvaardiger en correcter systeem dus. Niet het risico maar het gedrag is bepalend voor de moderne premie! Verantwoord en gezond gedrag wordt beloond.
Onverantwoord en roekeloos gedrag wordt afgestraft. Verzekeringsportefeuilles worden hierdoor gezonder, ons lichaam vitaler en de wereld veiliger.

Criticasters zullen beweren dat de privacywetgeving dit alles niet toestaat. Onzin! Ik bepaal zelf wel of ik mijn gedragsgegevens afsta aan mijn verzekeraar of niet. Criticasters zullen aanvoeren dat de solidariteit van ons mooie verzekeringssysteem wordt aangetast. Klopt! Zij die hun gedrag weigeren aan te passen, zullen de hoofdprijs blijven betalen. Maar is dat erg? Niet als je zelf kunt bepalen hoe je je gedraagt. En dus zelf invloed hebt op je eigen premie. Ook hier zal transparantie gecombineerd met nieuwe technieken dicteren dat bestaande modellen niet langer houdbaar zijn. Criticasters zullen voorspellen dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Zij krijgen ongelijk! De eerste gedragsverzekeringen worden inmiddels verkocht. De eerste kortingen verstrekt!

Reageer op dit artikel