blog

Meisje

Branche

Meisje

Het overkomt me regelmatig dat mijn professionele kwaliteiten worden beoordeeld op basis van mijn uiterlijk in plaats van op de inhoud. Het leidt soms tot bizarre taferelen. Zegt dit iets over mij? Of gelden er anno 2014 in deze sector nog steeds andere regels voor vrouwen?

Recent leidde ik een debat als landelijk voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs. Na afloop kwam er een vriendelijke, oudere heer naar mij toe: “Ik zal het u maar eerlijk zeggen. Toen ik u voorafgaand aan het debat op het podium zag staan dacht ik, dit wordt
helemaal niks. Maar u heeft het fantastisch gedaan hoor.” Juist.
Het is geen incident. Het overkomt me doorlopend. Doe ik iets goed? Dan is de primaire, liefkozende reactie: “Goed gedaan, meisje”. Opmerkelijk. Ik zeg tegen u toch ook niet: “Goed gedaan, jochie.” En ontvang ik professionele kritiek? Dan worden mijn inhoudelijke argumenten afgedaan met: “Ach, het meisje is pas 33. Wat weet die er nou van?” Probeer dan maar eens een serieus gesprek over de inhoud te voeren.
Uiterlijk
Ik besef dat ik met mijn jeugdige uiterlijk een a-typische verschijning ben in een sector die sinds jaar en dag door (oudere) mannen in donkere pakken wordt gedomineerd. Niettemin opereer ik als verzekeringsadvocaat in de top van de markt, ben ik landelijk voorzitter van de Federatie en veelgevraagd schrijver en spreker. AM plaatste mij in december 2013 op de lijst van 50 machtigste vrouwen in de verzekeringsbranche. En deze maand verkoos Glamour Magazine mij tot één van de 100 meest inspirerende vrouwen van dit moment!
Voldoende wapenfeiten?
Laat ik u direct uit die droom helpen; talent en expertise zijn zelden genoeg. Als (jonge) vrouw moet je óók nog continu het signaal afgeven dat je niet “zomaar een meisje” bent, maar een vakspecialist. En dat je als zodanig gerespecteerd en behandeld wenst te worden. Dodelijk vermoeiend.

Trucendoos
Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat? Het is een geraffineerd en subtiel spel. Topvrouwen beheersen het – bewust of onbewust – tot in de puntjes. Een kleine greep uit de omvangrijke trucendoos. Draag altijd een pak. Geen broekpak (te streng) en geen hippe jurkjes (te meisjesachtig). Draag niet teveel make-up en vermijd opzichtige sieraden. Doe
nooit zelf de deur open. Haal nooit zelf koffie. Ga altijd op een tactische plek aan tafel zitten. Daarmee voorkom je dat de heren alleen nog maar tegen elkaar praten en vergeten jou aan te kijken. Alsof je niet bestaat, terwijl jíj als deskundige aan tafel zit. Ik kan zo nog even doorgaan, de lijst is ellenlang.
Ik stop er mee
Vanaf vandaag doe ik er
niet meer aan mee. De koek is op, de trucendoos gaat op slot. Anno 2014 zouden vrouwen in deze sector daadwerkelijk op dezelfde basis behandeld en beoordeeld moeten worden als de mannen; op basis van inhoud en staat van dienst. Zonder dat zij eerst nog een toneelstuk moeten opvoeren.
Dus doet u een beroep op mijn expertise als advocaat? Dan ben ik u graag van dienst, haal ik zelf de
koffie, en sta ik dag en nacht voor u klaar. Maar serveert u mij af als “meisje”? Dan acht ik mij voortaan vrij om u plagerig in de wang te knijpen en over de bol te aaien: “Zo gaan wij niet met elkaar om, knul.” Ik geef het u op voorhand mee.

Reageer op dit artikel