blog

Beste Femke,

Branche

Beste Femke,

Machogedrag

In uw blog legt u dit achterliggende vraagstuk op tafel. U doet dat op uw manier. U provoceert de lezer. U klopt zich schaamteloos op de borst en vertoont dus, doelbewust, gekopieerd machogedrag. Dat strookt niet met het beeld dat de lezer zich, op basis van uw foto, van u heeft gevormd. De bevooroordeelde lezer accepteert dat niet, vindt dat een beetje ongemakkelijk. Want zo hoort een “meisje” zich in hun ogen niet te gedragen. Dus kiezen ze (m/v) anoniem de aanval, waardoor zij de dubbele moraal die soms onder de oppervlakte heerst juist pijnlijk zichtbaar maken.

Wij kennen elkaar niet persoonlijk. Van mensen die u wel persoonlijk kennen of volgen begrijp ik dat u uzelf doorgaans niet al te serieus neemt. En dat u over een gezonde dosis zelfspot beschikt. Naar ik begrijp hebben deze mannen en vrouwen zich dan ook een bescheiden liesbreuk gelachen, toen zij uw blog lazen. Die begrijpen heus wel dat u dit zelf niet nodig heeft.

Zelf had ik liever gezien dat u een serieus en genuanceerd stuk over genderdiversiteit in de verzekeringsbranche had geschreven. Dat is wat ik eigenlijk bedoelde, toen ik op dit forum impliceerde dat u rijp bent voor een psychiater. Kwestie van persoonlijke schrijfstijl, maar dit terzijde.

Terug naar de inhoud.
Ik zag dat tientallen vrouwen (en mannen) enthousiast op uw blog hebben gereageerd. Waaronder Lidwien Suur (directeur Unigarant), Valentina Visser (directie De Goudse), Antoinette Kalkman (directeur Nationale Waarborg) en Nicolette Loonen (voorzitter Women in Financial Services). Zij gaven o.m. aan dat ze het beeld dat u schetst herkenden en het een “moedige” stap vonden. Opmerkelijk. Het gaat hier immers om succesvolle carrièrevrouwen, die al heel wat jaren meedraaien. Bovendien bekleden een aantal van hen aanzienlijk hogere posities dan u op de prestatielijstjes, waar u in uw blog mee koketteert.

Waarom is er, wat hen betreft, moed voor nodig om dit onderwerp aan te snijden? Zit er dan misschien toch een kern van waarheid in?

Ik rond af.
Hoewel ik mij persoonlijk niet herken in het beeld dat u schetst, constateer ik dat u met uw blog een gevoelig thema raakt. Dit terwijl de vraag of mannen en vrouwen anno 2014 daadwerkelijk gelijkwaardige posities bekleden – ogenschijnlijk – geen issue meer is. Ik zou graag een keer met u over dit onderwerp van gedachten wisselen. Mag ik u daar eens over bellen? Overigens kan ik u dan meteen aan het adres van een goede kapper helpen, maar dat bespreken we dan wel even.

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

Grumpylady

Reageer op dit artikel