blog

Nederlandse ondernemers worden steeds inventiever

Branche

Nederlandse ondernemers worden steeds inventiever

Twaalf jaar geleden nam Johan van Marle de groentezaak van zijn ouders in Kampen over. Groentezaken zijn van oudsher vrij statisch: klanten kopen er hun groente en fruit en lopen weer weg. Van Marle besloot om van zijn winkel een beleving te maken. Hij liet een mooie keuken in zijn zaak bouwen en nam een professionele kok in dienst. De kok bereidde aan de lopende band de smakelijkste maaltijden met dagverse groenten en de klanten bleven staan kijken. De bereide maaltijden konden meteen afgerekend en meegenomen worden.

Hij verlegde zijn grenzen nog verder en ging speciale dagverse maaltijden bereiden voor senioren die hij door zijn eigen besteldienst thuis liet bezorgen. Inmiddels levert hij in Kampen bij ruim duizend senioren drie verse maaltijden per week af en catert hij feesten en evenementen. De omzet van de seniorenmaaltijden en catering is inmiddels ruim drie keer zoveel als de omzet uit de groentezaak. Maar als alle groenteboeren catering erbij gaan doen, gaan de cateraars failliet. Zo kom ik bij mijn tweede verhaal. Bob Hutten van het bedrijf Hutten Catering in Veghel heeft als cateraar weer een hele andere markt erbij genomen: de zorgmarkt. Hij heeft speciale dieetkoks in dienst genomen die voor ieder ziektebeeld speciaal aangepaste maaltijden kunnen bereiden. Hij weet precies voor welke ziekte, welke verse ingrediënten het beste zijn in het genezingsproces. Hij werkt samen met zorginstellingen en levert, veel goedkoper en beter dan de zorginstelling dat zelf kan, maaltijden met precies de juiste samenstelling en bereiding. Zijn bedrijf levert dagelijks de maaltijden met honderden tegelijk bij de zorginstellingen en ziekenhuizen. Patiënten die een paar dagen moeten aansterken voor ze geopereerd kunnen worden, werden voorheen in het ziekenhuis opgenomen. Tegenwoordig laten de ziekenhuizen de patiënten thuis aansterken met de speciaal bereide maaltijden die Hutten aan huis bezorgt. Patiënten kunnen ook weer sneller naar huis na een behandeling, omdat het ziekenhuis regelt dat ze speciaal afgestemde zorgmaaltijden thuisbezorgd krijgen. Veel fijner voor de patiënt en het maakt onze zorg efficiënter en goedkoper. Hoe een groentewinkel een cateraar wordt en hoe een cateraar onze zorg beter en betaalbaarder maakt. Je kunt mij in deze tijd niet blijer maken dan met succesvolle verhalen over grensoverschrijdende ondernemers. Het zijn deze ondernemers die Nederland uit de recessie gaan halen.

Reageer op dit artikel