blog

DVD

Branche

DVD

Nou dacht ik een half jaar geleden ook nog dat een DVD een digitale video disc was, maar inmiddels weet ik dat in deze markt daarmee een dienstverleningsdocument bedoeld wordt.

Op een recente bijeenkomst van het Verbond van Verzekeraars was ook de kwelgeest van de branche, Antoinette Hertsenberg van Tros Radar. En ze gaf zonder blikken en blozen toe dat ze nog nooit van de DVD had gehoord. En dan bedoel ik de assurantie-DVD. Een schok golfde door de zaal van verzekeraars, tussenpersonen en andere betrokkenen. Dat kon niet waar zijn, fluisterde mijn buurman onthutst.

Marge

Het beeld dat even bij mij opdoemde was een branche – door de politiek en toezichthouders gepusht – die druk is met oplossingen in de marge die door de buitenwereld niet worden opgemerkt. Hertsenberg fulmineerde ondertussen ouderwets tegen Niek Hoek van Delta Lloyd, die toevallig naast haar op het podium stond, over de woekerpolis en het gebrek aan echte oplossingen die verzekeraars bezitters van zo’n beleggingspolis bieden.

De woekerpolis is de graat in de keel van deze branche. Ik zal het hier nog vaak zeggen, vrees ik. En zonder dat die verwijderd wordt, is er geen lucht. Minister Jeroen Dijsselbloem zei het ook op het Verbonds-event: “De stapel woekerpolissen ligt er nog altijd en de klant springt er nog steeds slecht uit. Die stapel moet echt kleiner worden. De klanten moeten echt actief benaderd worden zodat we dat probleem eindelijk achter ons kunnen laten.”

Vervelend

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes moest daarop reageren en zei dat de minister vooral een politicus is en dat je op dit moment scoort als je je afzet tegen de financiële sector. Dat valt goed in Den Haag en daarbuiten. “Dat is vervelend. Hij moet alleen wel begrijpen dat verzekeraars met banken tot de kern van het Nederlandse bedrijfsleven horen.”

Dat waren natuurlijk mooie woorden, maar VVD-kamerlid Aukje de Vries, bedierf de stemming weer. Ze liet zien dat er in Den Haag weinig begrip is voor de pijn van de verzekeraars en het intermediair. Ze sprak over het provisieverbod en toonde zich verbaasd over de gevolgen daarvan. Ze begrijpt bijvoorbeeld niet dat ze voor een hypotheekadvies bij verschillende partijen steeds moet betalen. “Dat was niet de bedoeling”, zegt ze.

Betalen

De Vries begrijpt ook niet waarom ze zou moeten betalen voor een offerte. “Zo was het provisieverbod niet bedoeld. We krijgen er in Den Haag vragen over en het is duidelijk dat er nog onzekerheid heerst over hoe het nu precies werkt”. De Vries zit in de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer. De zaal was wederom verbijsterd.

Reageer op dit artikel