blog

Rare jongens die Chinese huisartsen?

Branche

Het SEH congres had dit jaar als thema ‘De rol van de financiële huisarts’. In een vlammende en humoristische presentatie trok oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck parallellen tussen de huisarts en de financieel adviseur.

Hij benadrukte het belang van integraal advies. Hoewel ik niet twijfel aan het belang, haakte ik af bij de term financiële huisarts. Niet omdat ik mij als consument geen financieel patiënt wil voelen, maar vooral omdat Nederlandse huisartsen niet proactief zijn. Ik hoop dan ook dat in de vergelijking de Chinese (financiële) huisarts bedoeld wordt. In China worden huisartsen namelijk alleen betaald wanneer hun klanten gezond blijven. Wordt een klant toch ziek, dan heeft de huisarts gefaald. Pure preventie dus en een zeer sterke prikkel voor de huisarts om er voor te zorgen dat zijn klant niet ziek wordt. Deze maatschappelijke rol dicht ik ook de hypotheekadviseur toe.
 

Je klanten preventief ‘behandelen’

De focus moet komen te liggen op de nazorg gedurende de looptijd van de hypotheek. Eerlijk gezegd is nazorg ook geen goed woord, het is voorzorg, om te voorkomen dat klanten door de hypotheek in de problemen komen. Dat kan alleen wanneer de adviseur zich in het nazorgprogramma proactief opstelt. Door klanten periodiek te bevragen naar hun persoonlijke omstandigheden. Eenvoudigweg omdat klanten geen idee hebben bij welk event het belangrijk is om de hypotheekadviseur te informeren. Met alle risico’s van een niet tijdig ontdekte financiële ziekte. Dit geldt eigenlijk voor alle financieel adviseurs. Adviseurs die zich hiervan bewust zijn zullen hun klanten preventief ‘behandelen’ en daarmee een toegevoegde waarde bieden waarvoor de klant graag zal betalen. Zo vreemd zijn de Chinese (financiële) huisartsen eigenlijk niet.

Reageer op dit artikel