blog

Verbied geldstroom tussen aanbieder en vergelijkingssite!

Branche

Verbied geldstroom tussen aanbieder en vergelijkingssite!

Leren we nu nooit van het verleden? Het is toch ondenkbaar dat je je richting de consument als onafhankelijk vergelijker presenteert terwijl je aan de achterkant verschillend beloond wordt door verschillende aanbieders van financiële producten? Hoe kunnen we ooit het vertrouwen van de consument weer terugverdienen als we dit soort praktijken blijven tolereren?

Het is heel simpel: onafhankelijke advisering van de klant mag NOOIT gefinancierd worden uit een distributievergoeding door een aanbieder.

Ik pleit dan ook voor een wettelijk absoluut verbod op geldstromen tussen een aanbieder en een onafhankelijke vergelijker. Net zoals we op complexe producten een verbod gaan kennen op geldstromen tussen aanbieder en adviseur.

De onafhankelijke vergelijker hoort aan de kant van de klant te staan en door de klant beloond te worden voor de geleverde dienst: transparant! Het is toch van de gekke dat de Consumentenbond (!) zich als tussenpersoon inschrijft bij de AFM en als een ouderwetse productenverkoper op provisiebasis ziektekostenverzekeringen aan de man brengt. Terug naar het oude model: abonnee worden van de Consumentenbond en op die manier toegang krijgen tot productinformatie.

Aanbieders als Achmea die een vergelijker als Independer overnemen en in willen zetten in hun distributiekanaal, mogen dat alleen nog maar als het voor de consument helder is, dat een aanbieder aan de touwtjes trekt. Dan kan zo’n vergelijker bijvoorbeeld ingezet worden als een informatiebron op de website van Zilveren Kruis voor de zich oriënterende consument, maar niet als een ‘onafhankelijke’ site.

Het wordt hoog tijd dat de wetgever ingrijpt!

Reageer op dit artikel