blog

Generatieconflict

Branche

Generatieconflict

Mijn dochter denkt dat onze televisie kapot is. Wanneer ze over het scherm veegt, springt hij niet over naar een ander kanaal, vandaar. Mijn dochter is vier en lid van de generatie Z.

Een generatie die constant online is en gebruik maakt van allerlei media. Bij hen zal er ook geen discussie meer zijn over het gebruik van sociale media op het werk. Het is voor hen een integraal onderdeel van het leven en de media zullen doorlopend gebruikt worden.

 

Cultuur

Ik vraag me weleens af hoe deze ontwikkelingen van invloed zijn op de cultuur van een organisatie. Bepaalt een cultuur de mate van ontwikkelingen en hoe ga je daarmee om? Of gaan deze ontwikkelingen de bedrijfscultuur bepalen?

Werkvloer

Op straat zie ik nu al jongeren naast elkaar lopen met oordopjes in. Always connected! Hoe gaat dat straks op de werkvloer? Luisterden we ooit gezamenlijk naar Arbeidsvitaminen, zit straks iedereen met een koptelefoon op naar z’n eigen Spotify-account te luisteren.

Hoe gaan generaties die gewend zijn om kennis paraat te hebben om met een generatie die het wel ff googled. De generatie Z groeit op in een tijdperk waarin een telecombedrijf haar diensten aanbiedt met de slogan ‘Wie belt er nou nog?’. Snapt u het nog? Begrijpen we elkaar straks nog wel op de werkvloer? Is er überhaupt nog wel een fysieke werkvloer?

 

Nieuwe werken

De generatie Z zou bij uitstek passen bij ‘Het nieuwe werken’. Maar wie bepaalt hoe dat ‘nieuwe werken’ er straks uit gaat zien? De huidige generatie die aan de knoppen draait of de nieuwe generaties?

Besef wel dat het échte nieuwe werken ook voor generatie Z pas begint op het moment dat ze hun eerste arbeidscontract hebben getekend.

 

Generatieconflict

U ziet, ik zit vol met vragen (zal wel iets van mijn generatie zijn). Gelukkig kunnen we tijdens de Verzekeringsbranchedag op 27 november gebruikmaken van de expertise van Generatiecoach Jannie Buitenhuis. Daar kunnen we bespreken of er daadwerkelijk sprake zal zijn van een generatieconflict op de werkvloer.

Ik zal mijn vragen gaan stellen, u ook?

Sjaak Schouteren

The Who, My generation

People try to put us down (Talkin’ ‘bout my generation).
Just because we get around (Talkin’ ‘bout my generation)
Things they do look awful cold (Talkin’ ‘bout my generation) 
I hope I die before I get old (Talkin’ ‘bout my generation)

Reageer op dit artikel