Business Continuity Management in de praktijk: de rol als adviseur

Business Continuity Management in de praktijk: de rol als adviseur

Maandagochtend, 10.00 uur. Medewerkers van Firma ABC zijn rustig aan het werk. Hun taak: het verwerken van klantgegevens voor een spaarprogramma van een grote winkelketen. Ineens verschijnt er op de beeldschermen een melding: 'Uw bestanden zijn versleuteld. Maak binnen 2 dagen 2 bitcoins over. Doet u dit niet, dan liggen de bestanden op straat.' Om een indicatie te geven: de waarde van 1 bitcoin schommelt rond de € 50.000.

Een verzonnen gebeurtenis? Ja. Maar een incident zoals dit is echt realiteit. Elke dag breken hackers wel ergens in Nederland in bij een bedrijf.

“Bij ‘calamiteiten’ denken we altijd aan een brand, een langdurige stroomstoring of een ongeluk”, vertelt Louis Koehorst van Achmea. “Maar de impact van ransomware-infecties is ook enorm. Denk maar aan gevoelige gegevens die op straat komen te liggen. Aan stilgelegde productieprocessen. Bedreigingen en chantage. Daarom kunnen we cyberaanvallen gerust een echte calamiteit noemen.”

De rol van adviseurs bij bedrijfscontinuïteit en crisismanagement is goud waard

Een aanval met gijzelsoftware leidt vaak tot schrik, verwarring en onzekerheid. Want: wat nu? “Wie vooraf energie steekt in zijn bedrijfscontinuïteit, beperkt de schade van zo’n gebeurtenis. Een adviseur kan daarbij helpen”, aldus Willy Antonissen van IVM. “Ondernemers zijn het gewend om met hun adviseur hun risico’s te bespreken. Een mooie kans om als adviseur een stapje verder te gaan dan een verzekering. Want wat ondernemers vooral willen weten, is: aan welke knopjes moet ik draaien als zo’n situatie zich voordoet?”

Lees hier het hele interview met Louis Koehorst en Willy Antonissen

In dit uitgebreide interview leest u:

  • hoe u als adviseur uw relatie helpt voor te bereiden op crisissituaties;
  • waarom crisismanagement zo’n belangrijk onderdeel is van BCM;
  • hoe u uw rol van trusted advisor versterkt met advies over BCM.

Meer weten? Bekijk de speciale kennispagina over risicomanagement.

Dit is een partnerartikel van Avéro Achema | Bekijk meer artikelen in hun partnerdossier.