video

Reclame Code Commissie vindt reclame Allsecur ‘oneerlijk en misleidend’

Archief

Reclame Code Commissie vindt reclame Allsecur ‘oneerlijk en misleidend’

De Reclame Code Commissie vindt de tv-commercial waarin de broertjes Tim en Tom Coronel over een golfbaan scheuren en tegen een paar golfers roepen dat de Bentley op de parkeerplaats veel goedkoper verzekerd kan worden, “misleidend en oneerlijk”. De voorzitter van de Reclame Code Commissie beveelt Allsecur aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een rallyauto over een golfbaan scheurt en bij enkele golfers stopt. De bestuurder vraagt aan de golfers van wie “die dikke Bentley op de parkeerplaats” is. Vervolgens zegt de bijrijder tegen degene die de eigenaar van de desbetreffende auto blijkt te zijn: “Daar kun je 342 euro per jaar op besparen” en overhandigt een offerte aan de eigenaar. Vervolgens zegt de voice-over dat autoverzekeringen een stuk goedkoper kunnen en dat men op de website van Allsecur de besparing kan berekenen.

De klacht
Degene die de klacht heeft ingediend stelt dat Allsecur geen auto’s verzekert in de klasse waarin de Bentley valt.

Allsecur verdedigt zich door te stellen dat in de televisiecommercial een auto is gekozen die past bij de verhaallijn. Een Bentley valt in de hogere klasse. Dergelijke auto’s kunnen inderdaad niet online worden verzekerd. Allsecur vraagt consumenten die dergelijke auto’s willen verzekeren contact op te nemen waarna de verzekeraar de aanvraag beoordeelt en beslist of hij de auto zal verzekeren.

De voorzitter van de Reclame Code Commissie stelt:

1) In de televisiecommercial wordt aan de eigenaar van een Bentley verteld dat hij bij adverteerder aanzienlijk op de kosten van zijn autoverzekering kan besparen, waarbij een concreet bedrag aan besparing wordt genoemd. Vaststaat echter dat bedoelde auto in een klasse valt waarvan op de website van adverteerder wordt gezegd: “Verzekering afsluiten niet mogelijk. Deze auto valt in een verzekeringscategorie waarin Allsecur niet voorziet”.

Derhalve wordt in de televisiecommercial als voorbeeld voor de mogelijke besparing die men bij adverteerder zou kunnen bereiken een auto genoemd uit een categorie die juist niet bij adverteerder kan worden verzekerd, laat staan dat met betrekking tot die auto de specifiek genoemde besparing kan worden gerealiseerd.

In de televisiecommercial krijgt de desbetreffende bestuurder zonder specifieke aanvraag een offerte aangereikt, waaruit onmiskenbaar lijkt te volgen dat adverteerder ook dergelijke auto’s standaard verzekert.

2) De voorzitter acht het aannemelijk dat de televisiecommercial vooral de eigenaren van auto’s uit de hogere prijsklasse zal aanspreken. Uit de televisiecommercial volgt bovendien dat deze eigenaren aanzienlijk kunnen besparen door hun auto bij Allsecur te verzekeren, waarbij zelfs een concreet bedrag aan besparing wordt genoemd.

Ook de verhaallijn lijkt specifiek te zijn afgestemd op eigenaren van dergelijke auto’s. Juist deze personen zullen worden misleid door de onjuiste suggestie in de televisiecommercial dat de verzekeraar standaard auto’s uit de hogere prijsklasse verzekert en dat men daarbij aanzienlijk op de kosten kan besparen.

De RCC is van oordeel dat de reclame-uiting “misleidend en oneerlijk” is.

De voorzitter beveelt Allsecur aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Aangepast
Allsecur laat weten dat de tv-commercial inderdaad niet meer in deze vorm uitgezonden wordt. De spot op de website is verwijderd, conform de afgesproken termijn met de Reclame Code Commissie. Momenteel wordt de spot aangepast.

Bentley
AllSecur wil nog wel kwijt: “De televisiecommercial van Allsecur is bedoeld om de kijker op een ludieke manier ‘wakker’ te schudden. We weten (op basis van onze marktgegevens) dat veel automobilisten kunnen besparen op hun autoverzekering door over te stappen naar Allsecur; 80% van de autobezitters is niet actief met hun autoverzekering bezig waardoor zij vaak te veel premie betalen. De manier waarop we dat in de commercial doen is opvallend en met een dikke knipoog bedoeld. In onze tv-commercials noemen wij verschillende automerken om verschillende doelgroepen en reacties te bereiken. Onze doelstelling is om de kijker aan te sporen om zijn/haar huidige autoverzekering te vergelijken met Allsecur. Ook de Bentley hebben wij als merkvoorbeeld in de commercial gebruikt. Door de recente reacties op de commercial met het noemen van dit specifieke automerk begrijpen wij dat dit misleidend over kan komen, aangezien een Bentley niet direct online te verzekeren is. Daarom hebben we besloten de commercial aan te passen.”

In onderstaand filmpje is te zien hoe “Bentley” al vervangen is door “BMW”.

Reageer op dit artikel