nieuws

VVD-Kamerlid: AFM-kosten gaan niet omlaag, ze moeten wel transparanter

Archief 3952

VVD-Kamerlid: AFM-kosten gaan niet omlaag, ze moeten wel transparanter

Het kabinet kan zich opmaken voor kritische vragen van Tweede Kamerlid Roald van der Linde over de onverzekerbaarheid van taxi’s en recyclebedrijven, over het vakbekwaamheidsstelsel dat ‘zijn doel voorbij is geschoten’, over actieve transparantie en over de oplopende toezichtkosten van de AFM. De VVD-politicus legde zijn oor te luisteren bij Adfiz en enkele leden. Hij beloofde hun zorgen onder de aandacht te brengen van de minister. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor al te veel enthousiasme: “Ik ga niemand beloven dat de toezichtkosten minder worden.”

Van der Linde (links op de foto) sprak deze week op uitnodiging van Adfiz met algemeen directeur Rob van Os (rechts) van Schouten Zekerheid en met enkele andere vertegenwoordigers van intermediairs uit de regio Rotterdam. De brancheorganisatie wil vaker politici uitnodigen om tafel te gaan met leden. De gesprekken zijn een aanvulling op de lobby die Adfiz zelf in Den Haag voert. “Heel handig om eens een Tweede Kamerlid te spreken. Soms voel je je zo machteloos. Het is goed om gehoord te worden”, zegt Van Os.

Zware risico’s

Van der Linde en Van Os blikken na afloop van de ronde tafel terug op het gesprek in de Schouten Toren, met uitzicht op Rotterdam en het vastlopende verkeer op de A16. “We hebben de onverzekerbaarheid van bepaalde risico’s aangekaart. Dakdekkers, recyclebedrijven, taxi’s. Dat zijn zware risico’s, maar het hoeven geen slechte risico’s te zijn. We merken dat de risk appetite van verzekeraars afneemt”, vertelt Van Os, ook namens zijn collega-adviseurs.

“Waarom staan die risico’s onder druk”, vult Van der Linde aan. Hij antwoordt zelf: “Door consolidatie, door Solvency II, door de hele drive om te standaardiseren. Daar hebben we als politiek zelf om gevraagd, dus ik snap dat verzekeraars zich daarop toeleggen, maar we hebben nooit gezegd: geef taxi’s geen verzekering meer.”

IJzer met handen breken

Die oorzaken kan Van der Linde niet veranderen, vertelde hij de adviseurs. “Als politiek kunnen we hier wel aandacht voor vragen, we gaan de discussie over de brede zorgplicht van verzekeraars aan.” De eerste Kamervragen over onverzekerbaarheid diende hij kort na het gesprek al in. Hij waarschuwde voor al te hoge verwachtingen. Van Os: “Ik snap dat de politiek geen ijzer met handen kan breken, maar het is goed voor de branche dat er in de Tweede Kamer zo af en toe iets geroepen wordt over dit probleem.”

Buitenland

De Schouten Zekerheid-directeur moet steeds vaker onderzoeken of risico’s in het buitenland ondergebracht kunnen worden. Van der Linde: “Dat hoeft niet erg te zijn. Met de EU hebben we juist gewerkt aan een vrije markt. Maar het kan ingewikkeld zijn om een relatief kleine verzekering in het buitenland te halen.” Van Os beaamt dat: “Het is niet zo efficiënt. Het kost meer tijd en energie, en dus geld. Daardoor krijgen klanten hogere premies.”

Kleine prutsers

Ander heikel punt dat tijdens de ronde tafel besproken werd was het vakbekwaamheidsstelsel. “Dat schiet zijn doel voorbij”, vindt Van der Linde, iets wat hij twee weken geleden ook zei tegen de Vereniging Geen PE-Examens Meer. Afscheid nemen van de examens lijkt echter een utopie. “PE of nascholing hoort bij deze tijd”, vindt het Kamerlid. “Dat verwacht je van je huisarts, en ook van je adviseur. Je wilt geen kleine prutsers in de markt.”

PE is van waarde, aldus Van der Linde, maar het systeem moet beter functioneren. Van Os: “Ik zou naar een gericht systeem willen. Dat echt toetst waar we dagelijks mee bezig zijn. Als ik mijn PE Zakelijk Schade doe gaat 60% over PE Basis. Doe ik Inkomen, krijg ik weer 60% Basis. Zonde van mijn tijd.”

Gerichte bijscholing

“Bij de eerste mogelijkheid die zich voordoet, ga ik er in de Kamer over beginnen”, belooft Van der Linde. “Maar bij de laatste evaluatie proefde ik dat de minister niet staat te springen om veel te veranderen. We gaan ook niet vragen of alles op de schop kan. Er moeten minder dubbelingen in en meer keuzevrijheid komen. Dat betekent niet dat het vrijheid blijheid moet worden. Dat doet geen recht aan wat er in het verleden is gebeurd rond woekerpolissen.” Van Os: “Met een stok achter de deur heb ik geen moeite. Als je 40 jaar geleden je diploma hebt gehaald, en daarna niets, ben je niet geschikt om te adviseren. Cyber is bijvoorbeeld een heel nieuwe branche. Daar moet je je in verdiepen. Als het maar gerichte bijscholing is.”

Ongebreidelde groei

Adviseurs en Kamerlid vonden elkaar ook in hun verontwaardiging over de oplopende toezichtkosten van de AFM. Van der Linde: “Ik heb dat eens zelfrijzend bakmeel genoemd. Dat had ik eigenlijk niet moeten zeggen, want wij Kamerleden stoppen dat bakmeel er zelf in door om extra toezicht te vragen.”

“Dat we ons eigen toezicht bekostigen, daar heb ik niet zo’n moeite mee”, zegt Van Os. “Maar wij hebben moeten dealen met tienduizenden euro’s extra kosten de afgelopen vijf jaar. Die ongebreidelde groei moet stoppen. Daar moet awareness voor komen. De kosten moeten beter in de klauwen worden gehouden.”

Niet controleerbaar

Van der Linde benadrukt een eerlijk verhaal te willen vertellen. “Ik ga niemand beloven dat de kosten lager gaan worden. Er zijn echt nog dingen die we via toezicht willen aanpakken. Witwassen bijvoorbeeld. Maar nu zijn de kosten niet voldoende controleerbaar, niet transparant. Dat moet duidelijker.”

Potje jam

Het VVD-Kamerlid lacht als het woord ‘transparantie’ ter sprake komt. “Natuurlijk hebben we het daarover gehad.” Zijn boodschap daarover was voor de adviseurs hoopvoller dan zijn belofte over de toezichtkosten.

Van der Linde vergelijkt de discussie met een potje jam. “Als ik weet wat de marge is die de supermarkt op die jam verdient, ga ik dan minder jam kopen? Als er echt iets transparant moet worden, laat dan zien hoeveel geld uitgekeerd wordt van de premie. Dan moeten verzekeraars al hun kosten transparant maken. Het zal niet gebeuren, want dan krijg je bijsluiters van 20 kantjes. Het is ook niet nodig, want bij schadeverzekeringen is geen sprake van mis-selling.”

Zachte dood

“Actieve transparantie zorgt voor een hoop extra ellende”, besluit Van Os. “Ik hoop dat het een zachte dood sterft.” Dat is de vraag, reageert Van der Linde, maar hij zegt toe zich er tegen te verzetten in de Kamer. “Het komt keer op keer terug. De laatste keer was er nog geen meerderheid voor actieve transparantie. Maar ik zal er heel scherp op blijven.”

Reageer op dit artikel