nieuws

Kogel door de kerk: NN neemt Delta Lloyd over

Archief 8622

Kogel door de kerk: NN neemt Delta Lloyd over

Na drie maanden onderhandelen zijn ze het eens geworden. NN neemt Delta Lloyd over voor €5,40 per aandeel. In totaal telt NN €2,5 mrd voor de Amsterdamse verzekeraar neer. Daarmee is het de grootste overname in de Nederlandse verzekeringsmarkt ooit.

Het akkoord betekent dat Delta Lloyd zijn verzet staakt. NN had eerder gezzegd Delta Lloyd te willen overnemen voor €5,30 per aandeel, maar dat vond de Amsterdamse verzekeraar te weinig. Topman Hans van der Noordaa van Delta Lloyd noemde het ‘geen reële waardering’ van Delta Lloyd.

Nu is er overeenstemming over een prijs die niet veel hoger ligt. Volgens NN komt de prijs neer op een premie van 55% op de koers van het aandeel Delta Lloyd over de laatste drie maanden, voordat NN op 5 oktober van dit jaar zijn interesse in Delta Lloyd bekendmaakte. Delta Lloyd heeft lange tijd gehoopt een partij te vinden die een concurrerend bod zou willen uitbrengen.

Volgens het persbericht heeft NN ‘gericht boekenonderzoek’ kunnen doen bij Delta Lloyd. Het gecombineerde bedrijf zal een jaarlijkse kostenbesparing kunnen doorvoeren van €150 mln.

De kostenbesparing is mogelijk door het integreren van de twee schade- en levenbedrijven, van de vermogensbeheerder en door het verwijderen van dubbelfuncties bij de holding. Hoeveel
arbeidsplaatsen de overname gaat kosten, is niet bekendgemaakt.
De overname van Delta Lloyd gebeurt volledig in contanten en kost €2,5 mrd, wat ten koste gaat van de solvabiliteit van NN, die zakt naar 185%.

Hans van der Noordaa weg
Als de overname is afgerond, treedt ceo Hans van der Noordaa van Delta Lloyd terug, zo maakte hij vrijdagochtend bekend. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat de aandeelhouders van Delta Lloyd het bod van NN accepteren.

Op amweb bleek eerder dat een overname van Delta Lloyd bij het intermediair niet echt kan rekenen op veel enthousiasme. Anderen vonden het echter onvermijdelijk.

Commentaar Lard Friese
Ceo Lard Friese van NN zegt in het persbericht: “De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap op onze route naar een winstgevende en duurzame toekomstige business. En verstevigt onze leidende positie op de Nederlandse en Belgische markt. Ik waardeer de ondernemende geest, customer focus, commerciële slagkracht en sterke distributiekracht van Delta Lloyd. De klanten van beide ondernemingen zullen profiteren van de gecombineerde kracht van ons productaanbod en distributie. Consolidatie in de verzekeringsmarkt zal de stabiliteit in de markt verbeteren en is goed voor onze aandeelhouders door de verbetering van onze schaalgrootte. We geloven echt dat deze transactie in het belang van beide ondernemingen is en ik ben blij dat het de steun heeft van Delta Lloyd.”

Commentaar Hans van der Noordaa
Hans van der Noordaa, ceo van Delta Lloyd: “Delta Lloyd is een klantgerichte organisatie met excellente marktposities. Ik ben trots op hoe het management en de werknemers van Delta Lloyd de laatste jaren hebben samengewerkt om de processen en de financiële gezondheid te verbeteren. We hebben voortgang geboekt om onze doelen te bereiken. Maar onze raden van bestuur en commissarissen hebben de risico’s voor de verwezenlijking van deze doelen onder ogen gezien – onder invloed van de voortdurende evolutie van Solvency II kapitaalvereisten en een sterk concurrerende markt. Na uitgebreide analyse van de verschillende alternatieven hebben we besloten dat een combinatie van NN en Delta Lloyd op de lange termijn in het belang is van onze stakeholders, inclusief onze aandeelhouders.”

 

Reageer op dit artikel