nieuws

Vertrekpremie Achmea-bestuurders leidt tot Kamervragen

Archief 5262

Vertrekpremie Achmea-bestuurders leidt tot Kamervragen

SP-Kamerleden Van Gerven en Leijten hebben minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vragen gesteld over de vertrekpremie die voormalig Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman heeft ontvangen. Hij stapte op na een fraudezaak en ontving een klein miljoen.

“Deelt u de mening dat een vertrekpremie van € 900.000 schandalig hoog is?”, vragen de SP’ers aan Schippers. Zij willen ook weten hoe de vergoeding zich verhoudt tot het terugtreden van Van Breda Vriesman in verband met verdenking van fraude. Van Gerven en Leijten vinden het daarnaast vreemd dat hij over 2015 nog een salaris van € 1,1 mln ontving, terwijl hij in 2014 was opgestapt.
Achmea heeft laten weten dat de ontslagvergoeding voor Van Breda Vriesman voorwaardelijk is: uitkering hangt af van de uitkomst van de rechtszaak die nog loopt. Het OM oordeelde vorig jaar dat de oud-bestuurder de fraude mogelijk heeft gemaakt en besloot hem daarvoor te vervolgen. De zaak draait om een bonus voor de toenmalig directeur van de Achmea Health Centers, die in 2007 niet als loon, maar als huur zou zijn geadministreerd. De betrokkene verhuurde zelf panden aan Achmea. Met die constructie is loonheffing omzeild, zo concludeerde het OM eind vorig jaar. Achmea heeft al € 50.000 betaald als compensatie.

Voorwaarden uitkering
De SP-leden van Schippers weten welke voorwaarden er precies aan de betaling van de ontslagvergoeding verbonden zijn: “Heeft de uitbetaling van de ontslagvergoeding al plaatsgevonden of wordt de ontslagvergoeding uitgekeerd na de uitspraak van de rechter? Onder welke omstandigheden dan wel op basis van welke conclusies uit het onderzoek van de rechtbank wordt de ontslagvergoeding definitief uitbetaald? In welke situaties wordt besloten de ontslagvergoeding niet toe te kennen? Indien u niet over deze informatie beschikt, bent u dan bereid hier navraag naar te doen bij Achmea en de Kamer hierover te informeren?” Bovendien vragen Van Gerven en Leijten zich af of het salaris van € 1,1 mln ook voorwaardelijk is.

Van der Eijk
Ook de vertrekpremie van Danny van der Eijk komt aan de orde in de Kamervragen: “Met welke reden krijgt oud-bestuurder de heer Van der Eijk een vertrekpremie van € 900.000 mee? Waarop is dat bedrag gebaseerd?” Schippers moet ook antwoorden op de vraag waarom hij een half miljoen salaris ontving voor een sabbatical van drie maanden, waarna hij niet terugkeerde. “Had Van der Eijk voordat hij ‘zijn accu op ging laden’ nog wel de intentie om terug te keren? Indien u de salarissen en ontslagvergoedingen te verantwoorden vindt, hoe gaat u dit dan uitleggen aan alle mensen in Nederland, aangezien deze bedragen gedeeltelijk met publiek geld betaald worden?”

Reageer op dit artikel