nieuws

Rustig bij reisverzekeraars na ‘Nice’ en ‘Turkije’

Archief 2713

Rustig bij reisverzekeraars na ‘Nice’ en ‘Turkije’

De aanslag in Nice (donderdag) en de mislukte staatsgreep in Turkije (vrijdag) hebben – middenin de vakantieperiode – niet geleid tot een stortvloed van telefoontjes bij reisverzekeraars. Ook bij touroperator TUI hebben zich weinig verontruste vakantiegangers gemeld met vragen over annuleringsmogelijkheden.

Het Verbond van Verzekeraars heeft nog geen zicht op de totale hulpvraag van reizigers en stelt dat het wat betreft verzekeringen eenvoudig is. “Een annuleringsverzekering dekt in de regel, enkele all-inpakketten die sinds kort op de markt zijn daargelaten, geen ‘angst’. Met andere woorden: voor Frankrijk en grote delen van Turkije geldt geen negatief reisadvies, dus hoeft ook niet geannuleerd te worden. Er zijn wel vliegmaatschappijen en reisorganisaties die zelf aanbieden om om te boeken.”

Een van die organisaties is TUI: “TUI en Kras hebben voor de vertrekdagen zaterdag 16 en zondag 17 juli uit coulance hun gasten de kans geboden om vakanties naar Turkije om te boeken, uit te stellen of te annuleren. Een aantal mensen heeft zaterdagochtend gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, maar een groot deel van deze groep besloot al snel om alsnog naar Turkije te vertrekken op zondag. Er werd namelijk al snel duidelijk dat de situatie in de vakantieplaatsen aan de kust normaal was. Ook het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is normaal. Daarom gelden vanaf vandaag weer de normale wijzigings- en annuleringsvoorwaarden voor wie zijn vakantie naar Turkije zou willen wijzigen of annuleren.”

Weinig extra bellers
Bij reisverzekeraars is het rustig gebleven. Unigarant heeft de afgelopen dagen echter ruim 800 telefoontjes gehad: “Klanten vragen met name of annuleren in deze situatie mag en/of gedekt is. Annuleren kan, maar is niet verzekerd tenzij het een samengestelde reis betreft. Onze verwachting is dat eventuele schademeldingen nog moeten komen”, zegt Marloes Eshuis van Unigarant.

Volgens Daan Wentholt, woordvoerder namens ASR-dochter Europeesche, geven reisorganisaties goed advies aan hun klanten: “Bij ons zijn vandaag tot dusver weinig vragen binnengekomen over de situatie in Turkije. Dekking via het Calamiteitenfonds loopt tot vandaag en geldt alleen voor Ankara en Istanbul.” Ook bij Centraal Beheer is het rustig gebleven de afgelopen dagen: “We hebben tot op heden geen verhoogd aanbod van klanten die bellen over de reisverzekering naar aanleiding van de aanslag in Nice en de mislukte coup in Turkije.”

Uitkeringsvatbaarheid
Het Calamiteitenfonds heeft de couppoging van vrijdag beoordeeld als molest en dus ‘uitkeringsvatbaar’, maar tot op zekere hoogte. “Deelnemers (aangesloten reisorganisaties, red.) kunnen voor reizen die op 16 juli om middernacht al waren aangevangen en die – als gevolg van de mislukte couppoging in Turkije – niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen.” Die situatie is met ingang van vandaag dus geëindigd. Gewijzigde of geannuleerde reizen die zaterdag na middernacht zijn begonnen, komen niet voor vergoeding in aanmerking omdat het fonds stelt dat de situatie in Turkije toen duidelijk had kunnen zijn bij de reizigers.

Reageer op dit artikel