nieuws

DNB-vergunning voor APF Centraal Beheer

Archief 4140

DNB-vergunning voor APF Centraal Beheer

Het Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds heeft een vergunning gekregen van toezichthouder DNB. Het is na Stap, een initiatief van Aegon en dochter TKP, de tweede vergunning voor een algemeen pensioenfonds (APF). Huub Hannen gaat leiding geven aan de nieuwe pensioeninstelling.

Door de vergunningverlening kunnen pensioenfondsen en werkgevers zich vanaf nu aansluiten bij het Centraal Beheer-APF. Nieuw aan de APF-constructie is dat er meerdere pensioenregelingen met gescheiden vermogens kunnen worden uitgevoerd. “Het algemeen pensioenfonds is daarmee een kostenbesparende vorm van samenwerking, om hogere opbrengsten te kunnen bereiken voor deelnemers”, zegt Centraal Beheer.
Het Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds is een stichting. Het bestuur ervan bestaat uit Huub Hannen (voorzitter), Angela Peters (bestuurslid en directeur van het bestuursbureau) en Hans Kempen (bestuurslid). Hannen (68) werkte jarenlang bij Interpolis en was van 2006 tot zijn afscheid in 2008 vice-voorzitter van de raad van bestuur bij Eureko. Tegenwoordig runt hij een galerie in Maastricht. De Centaal Beheer-APF krijgt een raad van toezicht bestaande uit Marleen Barth (voorzitter), Jos Berkemeijer en Jan Buné.

Solidariteitskringen
Bij de nieuwe pensioenuitvoerder worden pensioenregelingen uitgevoerd in zogeheten solidariteitskringen. “Dat kunnen uitkeringsovereenkomsten zijn, maar ook (netto)premieovereenkomsten. Pensioenfondsen en werkgevers brengen hun pensioenregelingen onder in één of meer van de vier standaardkringen of in een eigen kring. Alle regelingen zijn online via één deelnemersportaal inzichtelijk. Voor de werknemer wordt de verwachte pensioenuitkering gecombineerd met verwachte uitgaven, zodat een goed beeld ontstaat van het netto besteedbaar inkomen vanaf pensioendatum.” Achmea liet al eerder weten dat het concern volledig inzet op de APF en geen verzekerde pensioenregelingen meer gaat aanbieden.

Vorige maand kreeg Stap als eerste een APF-vergunning. Ook ASR, NN en Delta Lloyd hebben een vergunning aangevraagd.

Reageer op dit artikel