nieuws

Veilig rijden verzekeraars voorbereid op gesjoemel

Archief 1383

Veilig rijden verzekeraars voorbereid op gesjoemel

Aanbieders van zogeheten pay as you drive-autoverzekeringen zijn voorbereid op gesjoemel met de apparatuur door automobilisten die veilig rijgedrag willen veinzen. Dit stellen Fairzekering en de ANWB in reactie op berichtgeving op het autoblog Autobahn dat de kastjes die het rijgedrag volgen eenvoudig te manipuleren zouden zijn. Volgens Fairzekering maken verzekerden ook nauwelijks gebruik van de legale mogelijkheid om hun data te wissen.

Op Autobahn, onderdeel van GeenStijl, komt een knutselaar aan het woord die de zwarte doos die pay as drive verzekeraars installeren op de datapoort van je auto eenvoudig weet te omzeilen door er ook een ander tooltje op in te pluggen. Dit tooltje topt de live data uit je auto af. “Dus als je 90 rijdt, maakt ie er zelf 49km/u van. Enzovoorts. Te makkelijk.”
De ANWB stelt in een reactie de de sticks, die het voor haar eigen veilig rijden autoverzekering inzet, te hebben laten hacken. “Hieruit bleek dat de hacker veel moeite moest doen om de stick te hacken en weinig kon aanvangen met de gegevens”, aldus Markus van Tol namens de bond. “Wij vertrouwen er op dat de sticks die wij gebruiken, veilig zijn. Mocht de praktijk anders uitwijzen, dan ondernemen we uiteraard direct stappen.” Deze week introduceerde de ANWB, onder meer in samenwerking met Unigarant, haar veilig rijden polis die verzekerden een korting tot 30% kan opleveren.”
Fairzekering erkent dat het mogelijk is om veilig rijgedrag te simuleren. Directeur Hans Gerritsen: “Dit is inderdaad mogelijk, wij simuleren zelf ook wel eens datageneratie door een device voor testdoeleinden. Maar het is niet zomaar mogelijk om deze data naar onze database te verzenden en deze te laten doorgaan voor echte rijdata. Er zijn meerdere security protocollen die dat verhinderen.”

Privacy
Bij Fairzekering kunnen veilige rijders tot 35% van hun premie terugkrijgen. In de eerste twee jaar na de introductie van de verzekering hebben de polishouders al meer dan 30 miljoen geregistreerde kilometers afgelegd. Van de verzekerden heeft 75% een veilige ‘groene’ rijscore. Gerritsen: “We hebben elke maand gemiddeld 27% van de premie teruggegeven aan onze bestuurders. Jongere en oudere bestuurders zijn oververtegenwoordigd in onze berijders groep. Ten aanzien van de privacy geldt dat berijders het waarderen dat ze zelf hun data kunnen wissen, maar in de praktijk wordt hier nauwelijks gebruik van gemaakt. “

Reageer op dit artikel