nieuws

Theodor Kockelkoren gaat terug naar McKinsey

Archief 3523

Theodor Kockelkoren gaat terug naar McKinsey

In een gesprek met am: zegt Theodor Kockelkoren dat hij terugkeert naar McKinsey, het bedrijf waar hij ook werkte toen hij in april 2002 bij de AFM begon.

Per 1 september wordt Kockelkoren bij McKinsey partner en zal zich richten op het snijvlak van strategie en regelgeving. Hij zegt tegen am: dat hij zich niet uitsluitend met de financiële wereld wil bezighouden, maar dat het werkterrein breder is.

De functie is voor 80%, de rest van de tijd wil hij zich ook blijven wijden aan TIAS School for Business and Society in Utrecht. Kockelkoren was lange tijd bestuurder bij de AFM en werkte daar tot 2015. Hij vertrok toen Merel van Vroonhoven voorzitter werd en hij gepasseerd werd.

Onlangs verscheen er een boekje van zijn hand  over Toezicht Als Beroep. Daarin toont hij zich kritisch over de rol van de toezichthouder.

Een citaat uit het boek:

‘Er is wel wat voor nodig voordat een kleine ondernemer, wat financiële dienstverleners veelal zijn, zich zelf ertoe brengt de toezichthouder te benaderen. Die toezichthouder zou wel eens kwade dingen kunnen doen, zoals een kanttekening in het dossier van de ondernemer kunnen zetten of nog erger. De toezichthouder begrijpt bovendien niet wat er in de kleine onderneming omgaat. (…)

‘Laten we toch veronderstellen dat de ondernemer de stoute schoenen aantrekt en de toezichthouder belt. Hoe zou hij reageren als hij op de vraag wat hij moet doen het volgende antwoord krijgt: “Meneer, wij passen alleen de wetten en regels toe. Dat dient u ook te doen, niet meer of minder. Volgt u nou maar gewoon de voorschriften.”

‘Op het gesputter dat deze regels en wetten niet duidelijk zijn of gewoonweg slaan als een tang op een varken in het bijzondere geval van de beller, heeft de toezichthouder dan geen boodschap. “Meneer, wij maken die regels niet. U moet zelf maar bepalen wat u moet doen. Goede middag.”

‘Er wordt dan net nog niet bij gezegd dat de toezichthouder achteraf wel komt kijken of er fouten gemaakt zijn. Het is natuurlijk te raden: waar voorheen de persoon moeite deed om zich netjes aan de voorschriften te houden, zou het heel goed kunnen zijn dat zijn houding om slaat. Niet langer voldoen, maar met een bepaald genoegen toch maar gewoon doen wat het ondernemershart hem in geeft.’

Reageer op dit artikel