nieuws

Kamervragen over transacties bij Antilliaans Ennia

Archief 4495

Kamervragen over transacties bij Antilliaans Ennia

De Kamerleden De Vries en Bosma (beiden VVD) hebben vragen gesteld aan de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over de berichtgeving over de Antilliaanse verzekeraar Ennia. De verzekeraar kwam recent in het nieuws omdat ze onder de ogen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en De Nederlandsche Bank (DNB) zou zijn leeg getrokken door de eigenaar.

De eigenaar van Ennia, de Iraanse Texaan Hushang Ansary (90), gebruikte de verzekeraar onder meer om een in 1995 door orkanen verwoest vakantiepark op Sint Maarten op af te wikkelen. In totaal betaalde Ennia tot nu toe € 279 mln euro voor het vastgoedproject. Mede door deze  investering bestaat er vrees dat de polissen van tienduizenden Antilliaanse verzekerden ongedekt zijn. Ennia zelf ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Het vastgoedproject zou, zonder vergoeding, juist zijn ingebracht door Ansary om de financiële positie van Ennia te versterken, zo berichtte het Antilliaans Dagblad.

‘Volstrekt onwenselijk’
De Vries en Bosma willen onder meer van de ministers weten wat de gevolgen zijn als een verzekeraar zoals Ennia op Curaçao omvalt. Ze noemen het “volstrekt onwenselijk” als Nederland Ennia zou moeten redden en vragen of Dijsselbloem en Plasterk deze visie ook onderschrijven. Ook vragen zij de bewindslieden hoe het met de kwaliteit van de lokale toezichthouders op de Antillen is gesteld en willen ze van hen weten of het klopt dat DNB al in 2011 is gewaarschuwd voor het gerommel bij Ennia.

Zelfstandige staten
Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn zelfstandige staten binnen het Koninkrijk der Nederlanden met bijvoorbeeld ook een eigen centrale bank, de CBCS. De Vries en Bosma vragen zich af of de betrokkenheid van DNB bij de Ennia-kwestie zorgt voor extra gevolgen en verantwoordelijkheden voor Nederland.

BES-eilanden
De BES-eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland. De Kamerleden vragen zich ook af hoe het toezicht daar geregeld is en of voor de BES-gemeenten de zelfde wet- en regelgeving geldt als in Nederland zelf.

Reageer op dit artikel