nieuws

Hoogleraar: ‘Korting pensioen in strijd met Europees handvest’

Archief 2609

Hoogleraar: ‘Korting pensioen in strijd met Europees handvest’

Pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren onrechtmatig gekort op de pensioenuitkeringen. Volgens hoogleraar Internationaal en Europees Recht Hans van Meerten valt de korting aan te vechten op grond van het ‘recht van eigendom’ in het handvest van de Europese Unie. Met steun van seniorenvereniging KBO-Brabant stappen daarom twee oud-verloskundigen naar de rechter om de korting op hun pensioen aan te vechten.

De oud-verloskundigen dagen de Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen voor de rechter omdat het fonds heeft aangekondigd te moeten korten. Het pensioenfonds zegt in een verklaring de kortingen wel te móeten doorvoeren, omdat gewijzigde overheidsregels het bestuur daartoe dwingen. De beleidsdekkingsgraad van het fonds staat al enkele jaren stevig onder druk. Eind april bedroeg deze 88,8 %. Naar de mening van de betrokken verloskundigen handelt het fonds echter in strijd met Europese wetgeving en daarom willen zij de rechtmatigheid van het besluit voor de rechter aanvechten.
In een artikel in ledenmagazine ONS stelt KBO-Brabant dat pensioenfondsen door het doorvoeren van kortingen contractbreuk plegen. “De deelnemers mochten immers verwachten dat ze recht hadden op het -contractueel toegezegde- pensioen.” Door hun verplichtingen niet na te komen, maken de fondsen volgens de seniorenvereniging een inbreuk op het recht van eigendom, zoals dat is beschreven in het Europese handvest. De ouderen vinden hierbij dus hoogleraar Van Meerten aan hun zij.

Schadeclaim
De juridische procedure wordt ondersteund door advocaat Jan-Koen Sluijs van Floret Advocaten te Den Haag. Hij wacht nog op een laatste reactie van het Pensioenfonds. Wanneer deze volhardt in het moeten korten, zal hij de Voorzieningenrechter vragen daar een stokje voor te steken. Als de rechter de verloskundigen gelijk geeft, is een schadeclaim een volgende stap. Ook claims (met terugwerkende kracht) tegen andere kortende fondsen worden niet uitgesloten.

Reageer op dit artikel