nieuws

FBTO test peer-to-peer-verzekeren

Archief 3821

FBTO test peer-to-peer-verzekeren

FBTO is op proef begonnen met ‘peer-to-peer-verzekeren’. Via de website www.ikkiespeer.nl kunnen consumenten elkaars spullen gaan verzekeren. “We gaan met Peer terug naar hoe het ooit begon”, verwijst de Achmea-dochter naar het concept van onderling verzekeren.

Wie wil gaan verzekeren, wordt lid van een community op de website. Die verzekert onderling een bepaald risico. Er worden geen polisvoorwaarden opgesteld; de verzekerende community bepaalt met elkaar de premie. Bij schade wordt alleen uitgekeerd als de meerderheid voorstander is. “Verzekeren begon ooit heel simpel. Met een kleine groep boeren of dorpsgenoten een potje maken om zo onderling financiële risico’s te delen en schadeproblemen op te lossen. Dat vinden we nog steeds een supergoed plan”, zegt marktmanager Minke Breijer. “De communities bepalen zelf wat ze verzekeren. Ze maken hun eigen spelregels. Bij schade bepaalt de community of je geld krijgt of niet. Bovendien kunnen ze vragen stellen, tips geven voor een goedkopere oplossing of hulp aanbieden. Heb je de verzekering niet meer nodig? Dan stop je en krijg je jouw deel van de pot terug.” Volgens Breijer weten mensen heel goed wat ze zouden willen verzekeren en hoe. “En we geloven in de kracht van de groep. En dan vooral als die groep bestaat uit mensen zoals jij, oftewel je peers.”

Aanhangwagens en skydivers
‘Peer’ start met twee testgroepen, waar iedereen zich voor kan aanmelden: een groep voor bezitters van aanhangwagens en een groep voor skydivers. “De community voor aanhangwagens is voortgekomen uit onze eigen verzekerden en die voor skydivers is een idee dat van buitenaf is aangedragen. Wie nog een ander idee heeft, kan zich melden op de site”, licht woordvoerder Viola Teepe toe. “Wij willen hiermee testen hoe peer-to-peer-verzekeren in de praktijk werkt. Je kunt het vergelijken met broodfondsen, al gaat het bij Peer alleen om het verzekeren van materiële zaken.”
FBTO laat klanten sinds vijf jaar al afgewezen claims voorleggen aan een community op Onderling.nl. Die bepaalt dan of er alsnog moet worden uitgekeerd.

Reageer op dit artikel