nieuws

Eigenaar trok Ennia bijna helemaal leeg

Archief 5751

Eigenaar trok Ennia bijna  helemaal leeg

Ennia, de grootste verzekeraar van de Nederlandse Antillen, is onder toezicht van de Centrale Bank van Curaçao en De Nederlandsche Bank (DNB) de afgelopen jaren leeggetrokken door zijn eigenaar. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van een geheim rapport van DNB uit 2015. Tienduizenden polishouders zitten nu met verzekeringen die mogelijk onvoldoende afgedekt zijn.

De eigenaar van Ennia, de Iraanse Texaan Hushang Ansary (90), gebruikte de verzekeraar onder meer om een in 1995 door orkanen verwoest vastgoedproject op af te wikkelen. Ennia leende geld aan Ennia Caribe Investments (ECI), de vastgoedtak van Ennia. ECI kocht dat met dat geld het vastgoedbedrijf van Ansary. In eerste instantie kostte ECI dat 240 mln Antilliaanse guldens, blijkt uit de geheime documenten die Het Financieele Dagblad heeft ingezien. Deze investering is inmiddels opgelopen tot 565 mln Antilliaanse guldens (€ 279 mln). Bij Ennia prijkt dit als ‘andere investeringen’ als op een na grootste post op de balans.
Minstens vier medewerkers trokken de afgelopen 6 jaar aan de bel over de riskante intercompany-transacties. De Centrale Bank van Aruba eiste in 2010 al maatregelen van Ennia. DNB zou in 2011 door marktpartijen zijn gewaarschuwd. Pas vier jaar later stelde de Nederlandse toezichthouder een onderzoek in.

‘Failed’
Daarin noteren het afdelingshoofd on site toezicht van DNB en een DNB-toezichtsspecialist als hun ‘belangrijkste bevinding (…) dat de solvabiliteit onvoldoende lijkt om de materiële risico’s het hoofd te bieden waarmee Ennia wordt geconfronteerd. Deze risico’s bestaan voornamelijk uit de significante en ondoorzichtige onderlinge posities binnen de groep ’. Financieel en organisatorisch krijgt Ennia van DNB als scores: ‘Failed’.
Ennia-president Ralph Palm claimt in een reactie dat de financiën van Ennia gezond zijn. De waarde van de beleggingen van Ennia is volgens hem in de tien jaar dat de verzekeraar van Ansary is met 80% toegenomen. Ansary, die vorig jaar volgens The New York Times nog 2 miljoen dollar doneerde aan de mislukte presidentscampagne van Jeb Bush, heeft volgens hem al die jaren gratis voor Ennia gewerkt.

Aegon
Ennia was tot 1983 ook onder deze naam in Nederland actief tot het fuseerde met Ago tot Aegon. De Antilliaanse taak kwam via Ohra en Delta Lloyd in 2007 in handen van Ansary.

Reageer op dit artikel