nieuws

Dijsselbloem pleit voor zorgvuldigheid bij hypotheekadvies

Archief 2823

Dijsselbloem pleit voor zorgvuldigheid bij hypotheekadvies

Kamerlid Aukje de Vries (VVD) wil, na de berichten over problemen met het tempo van hypotheekverstrekkers, dat het proces sneller en makkelijker gaat. Minister Dijsselbloem van Financiën vindt ook dat zowel kopers als hypotheekverstrekkers hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Door de aantrekkende economie stijgt de vraag naar hypotheken weer, concludeert De Vries. “Maar het lukt de geldverstrekkers vaak niet om de aanvragen tijdig af te handelen. Huizenkopers, met name ook zzp’ers, lopen daardoor het risico dat de voorgenomen koop niet kan doorgaan en zij boetes moeten betalen.”

Het Kamerlid wijst erop dat de VVD al eerder heeft gevraagd om verkorting en vereenvoudiging van het doorlooptraject voor hypotheken. Als er, zoals in sommige regio’s het geval is, een grote druk is, moeten huizenkopers niet te snel beslissen, stelt Dijsselbloem. “Zorgvuldigheid moet vooropstaan. Verder moeten wat hem betreft banken hun belofte van snelle afhandeling waarmaken en dus maar extra mensen aannemen. Er zijn banken die adverteren met een snelle hypotheekafhandeling. Dat zullen we wel echt moeten waarmaken.”

Overspannen markt
Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) vroeg de minister ook nog naar zijn mening over “mensen die in een enigszins overspannen koopmarkt onverantwoorde risico’s dreigen te nemen, die geen ontbindende voorwaarden opnemen of die soms al een bod op een huis uitbrengen, terwijl de partner het huis nog niet eens heeft gezien.”

Dijsselbloem is het eens met Nijboer. “Ik denk dat iedereen er verstandig aan doet om meer tijd te nemen en zorgvuldigheid te betrachten. Dat geldt niet alleen voor kopers, ook voor makelaars. Veel voorlopige koopcontracten zijn een standaardcontract van NVM. Daarin zou meer nadruk moeten liggen op de ontbindende voorwaarden van financiering. Er zijn te veel mensen die onder de druk van de opgewonden koopmarkt die ontbindende voorwaarden laten vervallen.”

Rol voor adviseur
De bewindsman vindt dat daar ook een taak voor de adviseurs ligt. “Er moet echt tegen worden geadviseerd. Door de bank, de adviseur en door de makelaar. Wij moeten echt nog eens kritisch kijken naar de manier waarop hierin wordt geadviseerd en wat de mogelijkheden zijn voor de ontbindende voorwaarden van financiering in een standaardkoopcontract. Ik wil niet dat onder de nieuwe hype die in sommige steden nu begint te ontstaan, mensen veel te grote risico’s nemen, alleen maar onder tijdsdruk.”

 

Reageer op dit artikel